promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Példátlan bűncselekmény Magyarországon, igazi régi szélhámos követte el

Példátlan bűncselekmény Magyarországon, igazi régi szélhámos követte el

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc

Példátlan eset történt egykor a magyar fővárosban, ritka bűntény híre járta be az országot.

Példátlan bűncselekmény Budapesten.

Hollywoodban is azokból a sztorikból lesznek forgatókönyvek, majd kisebb sikerű vagy zajos sikerrel menő filmek, amelyeket legtöbbször maga az élet ír. Különleges történetek pedig Magyarországhoz is köthetők, ezek közül pedig példátlan az a kis bűncselekmény, amit egy magyar férfi követett el még korábban.

Az eset a 20. század legelején történt, 1902-ben, amikor Budapest igazi világvárossá fejlődött a kiegyezés után, rendkívül sok építkezés és felújítás történt a magyar fővárosban. Többek között az 1896-os millenniumi ünnepségek, illetve a hozzá kapcsolódó nagyszabású felújítási munkálatok is hozzájárultak ahhoz, hogy Budapest igazi világváros alakját öltötte magára.

De milyen bűntény kapcsolódik egy ilyen felívelő korszakhoz, ami példátlan?

Hamrák János Mátyás ugyanis nem mást követett el, mint eladta Budapest egyik impozáns utcájának, a Rottenbiller utcának a faburkolatát, tettéhez pedig annyira nem is ment közel, hiszen Székesfehérvárnak adta azt el. Az esetről pedig korábban dr. Szabó László írt részletesen, akinek neve szorosan kapcsolódik a legendás Kék fény című műsorhoz.

Lebukott.

A történetről később a We Love Budapest és a Player című oldal írt részletesebben. Kiderült, hogy az eset nem pontosan így történt, de az elemei hasonlóak, és Hamrák János élete ezek után elképesztő fordulatot vett. A Rottenbiller utcában tényleg felszedték a burkolatot, mivel építkezés zajlott, a forgalmat rendőrök is irányították és sok munkás is tartózkodott a helyszínen.

A felszedett burkolat végül reggelre eltűnt, később pedig kiderült, hogy Hamrák János tűzifaként értékesítette azt. Hamrák először az öngyilkosságáról értesítte a hatóságokat, hogy ne keressék, majd Csehországba szökött, Brnoban beállt egy cirkuszba, és némajátékokban játszott. Az előadások plakátján úgy szerepelt, hogy Mr. Hungary, végül egy korábbi építőmunkás látta az egyik darabot, ő értesítette a magyar hatóságokat.

Később Hamrák feladta magát, de nehezen ment a letartóztatása is, mivel a bürokrácia belezavarodott az eset részleteibe.