promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Meteorit csapódott egy nő testébe, ám az igazi rémálom még csak ezután következett

Meteorit csapódott egy nő testébe, ám az igazi rémálom még csak ezután következett

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nagyobb esélye lett volna megnyernie a lottófőnyereményt, hihetetlen balszerencséje volt a nőnek.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy egy űrszikla hozott az életükbe gyökeres változást, az Egyesült Államokban élt Elizabeth Ann Fowler Hodges azonban igen, ám ebben sok öröme nem volt.

Habár hírnevet hozott számára a meteorit, amely 1954 novemberében a házába csapódva megsebesítette őt, élete végéig elkísérte a szenvedés is az esetet követően. Az alabamai Sylacauga városában élő asszony kálváriája egy november végi napon kezdődött, amikor egy csaknem 4 kilós szikla áthatolt bérlakása tetőszerkezeten, valamint a nappaliban lévő rádión, majd egy darabja eltalálta Fowlert.

Hodges éppen a kanapén pihent, amikor a meteorit becsapódott, ám a súlyos zúzódások ellenére túlélte a szokatlan balesetet. Esete hamar nagy médiavisszhangot kapott, mivel ő volt az első olyan ember, akit bizonyítottan egy űrből érkező tárgy talált el, így valósággal ellepte a sajtó a környéket.

A helyi seriff hivatal kisvártatva lefoglalta a sziklát, majd hosszú ideig húzódó jogi vita következett, hiszen Hodges bérlőként lakott a házban, a tulajdonos pedig magának akarta a közben híressé váló kődarabot. Végül aztán a nő visszakapta a meteoritot, melyet később egy helyi múzeumnak adományozott.

A baleset után azonban már soha többé nem élhetett normális életet. Noha túlélte a becsapódást, a média figyelme és az ebből fakadó stressz mély és kitörölhetetlen nyomot hagyott benne. Egészsége és mentális állapota is megromlott az évek során, poszttraumás stresszben szenvedett, házassága tönkrement, és bár sokan felkeresték, hogy megvásárolják a meteoritot, végül semmiféle anyagi hasznát nem látta a nem mindennapi balesetnek.

Hodges 1972-ben, alig 52 évesen hunyt el egy otthonban, az elátkozott meteorit Sylacauga-ról elnevezett része ma az Smithsonian Múzeumban látható, míg a másik darabka, ami az asszonyt eltalálta, a Hodges-szilánk nevet viseli, és az Alabamai Természettudományi Múzeumban állították ki. A rádió, ami a becsapódást felfogva megmentette a nő életét, az Amerikai Természettudományi Múzeumban lett kiállítva.