promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Csúcsmodern technológiát használtak 3000 éve, olyan fegyvert gyártottak, ami ma is újnak néz ki

Csúcsmodern technológiát használtak 3000 éve, olyan fegyvert gyártottak, ami ma is újnak néz ki

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Egészen elképesztő minőséget alkottak őseink, csodálatosan fénylik az évezredes kard.

„Fényesebb a láncnál a kard, Jobban ékesíti a kart, És mi mégis láncot hordtunk! Ide veled, régi kardunk!”

– ez az idézet alighanem minden magyar számára ismerős. És milyen igaz! A kard egy életre szól, bármelyik kultúrát is nézzük. A japán szamurájoktól az oszmán harcosokig mindenki hasonlóan vélekedne, a modern gépfegyverekre pedig minden bizonnyal mit valami nemtelen tömeggyilkolásra alkalmas eszközre tekintenének.

A modern fegyverkezés valóban teljesen más és semmilyen módon nem összehasonlítható a régmúlt módszereivel. Sorozatgyártott, személytelen, a kard pedig napjainkban már csak dísz, de nem volt ez mindig így.

Tavaly Németországban, azon belül is Nördlingenben bukkantak rá a föld mélyében egy páratlan leletre, egy a kormeghatározás szerint a csaknem 3000 éves kardra, amely annyira jó állapotban maradt fenn, hogy ennyi idő elteltével sem vesztett fényéből.

A kard egy olyan ősi sírból származik, amelyben három embert - egy férfit, egy nőt és egy fiút - temettek el gyors egymásutánban, különböző bronztárgyakkal együtt. A kutatók úgy vélik, hogy a kardot egyfajta temetési ajándékként hagyták a sírban.

Nem csak ez lepte meg az archeológusokat, hanem az is, milyen bonyolult mintázatokat találtak a bronzból készült markolatán, a pengéjén pedig gyakorlatilag nem volt csorbulás, ami azt is jelentheti, hogy rituális célokra készült és nem használták harcban. A régészek szerint abban az időben ilyen fegyvereket csak nagyon kevesek voltak képesek elkészíteni.

A bajor műemlékvédelmi hivatal szakértői szerint a bronzkori kard nem csupán csodás kiképzésű, harcban is hasznát vehették volna, ugyanis súlypontja miatt valódi fegyverként is megállta volna a helyét – számolt be róla az Unilad.