promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rengetegen hallották a rémisztő hangokat Budapesten, az égből jött a kürtszerű, fémes zaj

Rengetegen hallották a rémisztő hangokat Budapesten, az égből jött a kürtszerű, fémes zaj

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Percekig hallatszódott, többen beszámoltak arról is, hogy furán érezték magukat utána.

Évek óta érkeznek hasonló beszámolók szerte a világból, most éppen Budapesten hallották a furcsa zajt, amire egy videóban próbált magyarázatot találni egy hozzászóló. 

„Úgy tűnik ma reggel Pesterzsébeten fűltanúi voltunk a skytrumpet jelenségnek. Párommal arra ébredtünk, hogy egy hangos, folyamatos hajókürt szerű hangot hallottunk perceken keresztül. Én közben visszaaludtam, de párom hallotta ahogy fokozatosan halkul, majd mintha elvágták volna. Egy helyi csoportban valaki videót is osztott meg róla, állítása szerint 3-4 percig volt hallható, többen messzebb a Dunától is hallották. Más is fültanúja volt?”

„Mi is erre riadtunk fel,ennek eredményeként így fel4 magassagaban meg mindig azt erzem,h nem sikerült normálisan magamhoz térnem”

– írta egy kommentelő, majd többen is csatlakoztak hozzá. Volt ugyan, aki azt írta, hogy egy hajó lehetett, ám az alábbi videó alatt egy részletesebb magyarázat is megjelent.

„Mivel többen is jelezték Esztergomban, hogy ezek a hangok hallhatóak gondoltam kinyomozom. És íme az eredmény: A hang forrása nem más mint a Pilisjászfalu kőbánya kődarálójának a hangja. Ez a jelenség titka , hogy a hang visszaverődik a magasabb légkörről. A hang elsőként a forrásától számítva kb 15-20km távolban érkezik vissza a légkörből.(+szélsebesség) A második visszaverődés 120-150km sugarú körben észlelhető. Az, hogy ilyen nyújtott a hang az a lékör páratartalmától, és szélsebességtől is függ. (a légkörben rétegenként más-más irányban fúj a szél) és a visszaverődő hullámok interferálódásától.”

„A magasabb hangok gyorsabban terjednek, az alacsonyabb hangok kicsivel lassabban. A szél különböző magasságokban napszaktól és évszaktól függően más-más irányban fúj A bánya kráter parabola alakú, vagyis a hangot minta a parabola tükör egy nyalábban továbbítja a magas légkörbe. És egy nyalábban jön le A magasabb hang magasabbra megy fel az alacsonyabb viszont lejjebbről visszaverődik. majd bejön még egy effektus ez a doppler . Vagyis a visszajövő hang interferálódik a mozgó közegben és ezért van , hogy a hang nyújtott és egyszer erősebb, majd elhalkuló. A hang forrása még a kőbányában lévő robbanástól és visszhangjától is lehet, nemcsak a darálótól. Az effektust az első v.h.-ban fedezték fel” – írta egy kommentelő.