promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ leghíresebb hadihajója több, mint 200 éves és 6000 tölgyfából készült de még a mai napig létezik
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ legrégebb csatahajója megannyi híres csatában bizonyított.

A HMS Victory a Brit Királyi Haditengerészet egyik leghíresebb és legkedveltebb hajója, melynek lenyűgöző történelme több mint 200 évre nyúlik vissza. A 18. században építették, és kulcsfontosságú szerepet játszott a legjelentősebb tengeri csatákban, örökre összefonódva Lord Horatio Nelson nevével és a trafalgari csatával.

A hajó gerincét a hétéves háború idején fektették le. Több mint 6000 tölgyfa felhasználásával épült, és 150 szakember aprólékos munkája keltette életre. A hajó alsó ágyútornyaival és egyensúlyával kapcsolatos kezdeti problémák kijavítása a tökéletességre való törekvés jele.

A HMS Victory lenyűgöző méretekkel büszkélkedhet: közel 70 méter hosszú, és vitorlafelülete meghaladja az 5400 négyzetmétert, 11 csomós sebességre képesítve a hajót. Fegyverzete az idők során változott, de az alsó fedélzeten 30 darab 180 mm-es, a középső fedélzeten pedig 28 darab 152 mm-es ágyú állt készenlétben.

A Victory hamarosan kivívta hírnevét, és olyan csatákban vett részt, mint az első és második Ushant-i csata, Gibraltár ostroma, és a Szent Vincent-foknál vívott ütközet. A napóleoni háborúk idején a HMS Victory kulcsszerepet játszott a blokádok fenntartásában, ami 1805-ben a trafalgari csatához vezetett. Nelson parancsnoksága alatt a Victory legendássá vált.

A trafalgari csata után a Victory továbbra is aktív szolgálatban maradt, csapatszállító hajóként, úszó raktárként és börtönhajóként is funkcionált. Végül másodosztályú hajónak minősítették, és a portsmouthi kikötőben a kikötői admirális zászlóshajójaként szolgált.

A 20. század elején a "Save the Victory" kampány indult a hajó megmentésére. Sir James Caird jelentős adománya és a lakosság támogatása révén a hajót megmentették a további romlástól. A helyreállítási munkálatok 2005-ig tartottak, és a trafalgari csata 200. évfordulójára a HMS Victory ismét teljes pompájában ragyogott.

A HMS Victory ma is a Brit Királyi Haditengerészet büszkesége, és Portsmouthban, szárazdokkban állomásozik, múzeumként őrizve a történelem egy lenyűgöző darabját. A látogatók megcsodálhatják a hajó fedélzetét, kabinjait és ágyúit, bepillantást nyerve a 18. századi tengeri hadviselés világába. A HMS Victory a bátorság, a kitartás és a hazaszeretet szimbólumává vált az idők folyamán.

Forrás: warhistory

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás