promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes temető tátong Budapest szívében: sokkoló okok miatt tűnt el az emberek emlékezetéből, de most bárki felfedezheti a titkait
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Különös titkokat rejteget a VIII. kerületi Salgótarjáni utca.

Budapest VIII. kerületében egy igen rejtélyes temető található, amit sokan nem ismerhetnek, ám egészen elképesztő története van.

A kerületi Salgótarjáni utcában található kis zsidó temetőben már régóta nem temetkeznek, lezárt temetőnek számít. Bár apróbb felújítások jelenleg is zajlanak a területen, a NÖRI tájékoztatása szerint a komolyabb munkálatok előkészítése is folyamatban van. Ezek megkezdése az alapos műemléki tervezést és engedélyeztetést követően pedig idén várható. 

A temető története

A temetőt még 1874-ben hozták létre, leválasztva a Kerepesi úti sírkertből. Akkoriban pedig fontos volt, hogy ez akkor még érintetlen földterület volt, zsidó temető ugyanis csak olyan helyen hozható létre, ahol előtte nem temettek a földbe semmilyen más vallású halottat. E mellett pedig arra is odafigyeltek, hogy kőfallal körbekeríthető legyen, szintén a vallási előírások miatt.

Ez a mára elfeledett temető, 1891-ig a pesti oldal egyetlen zsidó temetője volt, aktívan pedig az 1920-as évekig használták, addigra fogytak el a szabad helyek. Utána már a Kozma utcai temető lett az elsődleges izraelita temetkezőhely, ám elvétve egészen 2004-ig voltak temetések a Salgótarjáni utcában is, főleg hozzátartozók mellé temetések.

Egy másik érdekesség, hogy az „öröklét háza” és Lajta Béla A Salgótarjáni utcai temető bejárati kapuzatát és a szertartási épületet a pályáját Lechner Ödön mellett kezdő, de a hazai modernizmus előfutárának is tartott Lajta Béla tervezte.

Lajta pedig a funerális építészet világtörténetének egyik legjelentősebb építésze volt és összesen körülbelül negyvenöt síremlék kötődik a nevéhez, ebből legalább egy tucat, vagy még több az itteni temetőben áll. Az eldugott kis temető a mai napig számtalan érdekességet rejteget, amit bárki megnézhet ha a környéken sétál.

A temetőt titkait a Válasz Online is fejtegette egy korábbi videós sorozatában, amit most te is megnézhetsz alább!

Forrás: We Love Budapest

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás