promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A forgalmas repülőtéren középkori temető maradványaira bukkantak, videón az elképesztő felfedezés
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A régészek is értetlenül állnak a szokatlan felfedezés kapcsán.

A temetőben olyan sírokat találtak, amelyek még a középkorból, tehát az 1400 és 1500 év közötti időszakból származhatnak, ám nem csak ez miatt, hanem a felfedezés tartalma miatt is kapkodják a fejüket a régészek. A becsült 70 sírból eddig csaknem 20-at tártak fel a szakértők a helyszínen, amely a cardiffi repülőtér kifutójának végén található.

A régészcsapat egyébként már az elmúlt két nyarat a temetkezési helyek feltárásával töltötte, a munkafolyamatokat pedig azzal kezdték, hogy eltávolították a talajt a sírokból. Az emberi maradványok egy részének elhelyezése pedig azonnal nagy feltűnést keltett az ásások során. A maradványok közül ugyanis néhányat a hátukra fektettek, sokakat azonban egyenesen, görnyedt testhelyzetben találták meg a régészek.

Ritka, de nem ismeretlen az így elásott holttestek megtalálása Dr. Andy Seaman, a Wales-i kora középkori régészet oktatója szerint.

„Ez egy igazán izgalmas felfedezés. Az ilyen régi, középkori dátumú lelőhelyek rendkívül ritkák Walesben, és gyakran nem őriznek csontokat és műtárgyakat”

– magyarázta a Mirrornak.

A Fonmon elnevezésű temető lehetővé teszi a régészek számára, hogy sok mindent felfedezzenek azokról az emberekről, akik majdnem 1000 évvel ezelőtt éltek itt. Egyébként más hasonló lelőhelyeken is találtak holttesteket hasonlóan görnyedt helyzetben és figyelembe véve a csapat által eddig megvizsgált sírok számát, úgy tűnik, hogy ennek az aránya is igen magas. Ez pedig arra utalhat, hogy valamilyen temetési szertartást hajthattak végre a korban.

„Semmi sem utal arra, hogy emberek éltek volna a helyszín közelében, így a főzés és a poharak nyomai, amiket találtunk, bizonyos fokú rituális lakomára utalnak, talán a halottak megünneplésére vagy gyászolására”

- tette hozzá a professzor.

Az említett területen 2021-óta számos új régészeti lelőhelyet tártak fel a geofizikai felmérések során, és ezeket kezdte el vizsgálta a csapat. Amit eredetileg egy ősi farmnak hittek, kiderült, hogy egy temetkezési hely az 1400-as, 1500-as évekből származó sírokkal.

A hihetetlen felfedezésről egy videót is közzétettek, melyet alább most te is megtekinthetsz!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás