promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Észak-Koreában döbbenetes szabály lép életbe tűz esetén

Észak-Koreában döbbenetes szabály lép életbe tűz esetén

Borítókép:  Profimedia/KCNA
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Szó szerint értik azt, hogy az állampolgároknak akár az életüket kell adni a szeretett vezetőért.

Az senkinek sem új információ, hogy nagyon erős személyi kultusz van Észak-Koreában a Kim-dinasztia körül, ennek mértékét azonban innen, a fejlett világból igazán fel sem tudjuk fogni. Szó szerint nincs semmi, ami fontosabb lenne a vezetőknél, beleértve egy állampolgár gyermekeit, illetve saját testi épségét.

Ezt pedig tökéletesen bemutat egy 2019. decemberi eset, amely csak egy hónappal később látott napvilágot a nemzetközi sajtó számára, miután a dél-koreai központú, az északi kommunista szomszédokról gyakran leleplező cikket író Daily NK arról beszámolt. Az eset jó emlékeztetője annak, hogy milyen elnyomásban élnek az észak-koreaiak.

Történt ugyanis, hogy egy szerencsétlen nőnek kigyulladt a háza az Észak-Hamjong tartománybeli Onszong megyében, ekkor csak a gyermekei voltak otthon, ezért rohant is haza, hogy őket menteni tudja. A ház leégett, a nő azonban sikeresen megmentette a két gyermekét, egy dolgot azonban sajnos elfelejtett.

Nem rohant vissza ugyanis a házba, hogy megmentse a két korábbi vezető, Kim Il Szung és Kim Dzsong Il képeit a tűz elől. Az ingatlanban lakott egy másik család is, ott is először elfelejtették a portrékat kimenteni, viszont az egyik helyi farmer visszarohant a képekért és sikeresen kihozta a két portrét.

Míg a farmert hősként ünnepelték, addig a másik család ellen eljárás indult és a nő két gyermeke, aki kórházi ellátásra szorult, nem kapott antibiotikumot sem, ráadásul a szomszédok sem mertek nekik segíteni, mert féltek a politikai következményektől.

Ez az eset is jól megmutatja, hogy mennyire súlyos agymosásban próbálják tartani az észak-koreai lakosságot a vezetők, ez az egyetlen biztosítéka most már a hatalmuknak. A gazdaság az már egy ideje nem működik, az emberek éheznek és még csak reményük is kevés van, mert a szökés nagyon kockázatos.