promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A legbrutálisabb észak-koreai halálesetbe majdnem belebukott Kim Dzsong Un, összehányták magukat az emberek a bírósági vallomások hallatán

A legbrutálisabb észak-koreai halálesetbe majdnem belebukott Kim Dzsong Un, összehányták magukat az emberek a bírósági vallomások hallatán

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Észak-Korea a mai napig hazudik arról, mi történt a brutális állapotban kiadott férfival.

Észak-Koreában kirándulni veszélyes mutatvány: főleg akkor, ha nem vagyunk tisztában azzal a szám szerint több száz szabállyal, ami miatt bebörtönözhetnek minket. Ebbe a hibába esett az az amerikai diák, akinek egy apró csíny végül az életébe került.

Otto Warmbier-t, a Virginiai Egyetem hallgatóját letartóztatták, amikor 2016 januárjában egy turistacsoport tagjaként Észak-Koreába látogatott. A látogatást egy kínai székhelyű olcsó utazásszervező szervezte, amely kevésbé látogatott úticélokra szakosodott. Ez egy ötnapos utazás volt, hogy megtapasztalják Észak-Koreát a szilveszteri időszakában. Apja később azt mondta a Washington Postnak, hogy fia "kíváncsi volt a kultúrájukra", és "találkozni akart Észak-Korea népével".

Körülbelül két hónappal a január 2-i fogva tartása után egy észak-koreai bíróság 15 év börtönbüntetésre ítélte Otto Warmbiert amit kényszermunkával kellett volna töltenie, azzal a váddal, hogy megpróbált ellopni egy propagandaplakátot, a hotelből, ahol megszállt. Röviddel az ítélethirdetés után Mr. Warmbier tisztázatlan körülmények között neurológiai sérülést szenvedett. Letartóztatása után 17 hónappal kiszabadult - súlyos betegen, és hat nappal azután, hogy 2017 júniusában visszatért az Egyesült Államokba, egy kórházban halt meg.

Az amerikai orvosok Warmbier urat "nem reagáló, de ébrenléti állapotában lévőnek" jellemezték, de a Warmbier család azt mondta, hogy ezt nem kómának nevezni "igazságtalan", tehát fiukat tulajdonképpen ne kerteljünk: félhalottan kapták vissza.

Apja erről úgy nyilatkozott, hogy amikor meglátta a fiát, "mozog, és hevesen rángatózott, üvöltő és embertelen hangokat adva".

A fejét borotválták, vak és süket volt, karjai és lábai "teljesen deformálódnak", a lábán pedig hatalmas heg volt - mondta. Úgy nézett ki, mintha valaki vett volna egy fogót, és átrendezte volna az alsó fogait.

"Ottot módszeresen megkínozta és szándékosan megsebesítette Kim és rezsimje. Ez nem volt véletlen" - mondta apja.

[[cikk2]]

Egy amerikai szövetségi bíróság később megállapította, hogy Észak-Korea felelős Otto Warmbier kínzásáért és haláláért. Bár Észak-Korea hivatalosan nem vitatta a vádakat, többször is tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el. Az állami kézben lévő Koreai Központi Hírügynökség azt állította, hogy "teljes mellszélességgel" biztosították az orvosi ellátást, annak ellenére, hogy "nem volt okuk arra, hogy kegyelmet mutassanak az ellenséges állam ilyen bűnözőjének". Azt is állította, hogy Észak-Korea "a legnagyobb áldozata" a halálesetnek és az azt követő amerikai "rágalomhadjáratnak".

A szülők azóta sem kaptak megnyugvást és tulajdonképpen Észak-Korea sem lett a történtekért felelősségre vonva, bármennyire is kegyetlen bánásmódban részesítették a férfit. A szerencsétlenül járt diák történetének részleteit ebben a videóban részletesebben is megismerhetitek, aki még annyit sem érdemelt, mintha valakit túszként tartanának fogva:

Forrás: wikipedia, bbc