promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
El volt ájulva a magyar filmes Meg Ryantől, a végeredmény nagy vitát generált

El volt ájulva a magyar filmes Meg Ryantől, a végeredmény nagy vitát generált

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nagyon megosztja az embereket ez a film, sokak kedvence, míg mások nem bírják végignézni.

1994-ben leforgatták a filmtörténelem egyik legszebb romantikus filmjét, ami nélkülöz minden olyan klisét, ami miatt sok ember kerüli ezt a műfajt. Kifejezetten kellemes, hogy nem érezni azt, hogy a mondanivalója elévült volna, nincsenek benne mai szemmel kificamítottnak tűnő jelenetek, 30 év után is olyan aktuális témát boncolgat, hogy akár ebben az évben is készíthették volna.

Alice és Michael házassága példaszerű: szeretik egymást és hiába a két gyermek, a szenvedély a mai napig lángol közöttük. A konfliktus, amiről egyikük nem akar tudomást venni, a másikuk pedig nem hajlandó beszélni, hamar szembetűnővé válik.

Alice egy életvidám, pörgős, vagány és bevállalós nő látszatát kelti, ám a nézőnek hamar kellemetlen, szorongató érzése támad: a nő kezében mindig van egy pohár, egy üveg és bár minden alkalommal megmagyarázza, hogy éppen mi az alkalma az alkoholfogyasztásnak, egy idő után már nem lehet szőnyeg alá söpörni a problémát és robban a bomba, a film pedig innen a házaspár, a családjuk és gyermekeik küzdelmét mutatja be a csendes gyilkossal: az alkoholizmussal és egy függő anyával.

A film érdekessége, hogy több szállal is kötődik Magyarországhoz. A rendezést egy mexikói filmesre, Luis Mandokira bízták, aki több sikerfilmet is forgatott. Biztosan rendelkezik magyar felmenőkkel, ám az nem derül ki egyértelműen az életrajzából, hogy mindkét szülője, vagy csak az édesapja volt-e magyar. Azt is tényként kezelik, hogy többször járt kis hazánkba.

Az viszont biztos, hogy a magyar munkaerővel meg volt elégedve: együtt dolgozott ugyanis Koltai Lajos operatőrrel dolgozott, aki a film magával ragadó látványvilágáért felel. Mutatja a film sikerét, hogy igen megosztóra sikerült: rengetegen rajonganak érte a mai napig, míg megint mások szerint egy erőltetett romantikus szirup, amit fullasztóan áthat az akkori korok ideális párkapcsolatról vallott elképzelése. A nézhetetlen jelzőtől a mesterműig mindent lehet róla olvasni.

Ennek ellenére én nagyon ajánlom, mivel egy kifejezetten gondolatébresztő, de közben emészthető film a szenvedélybetegségről és azért is, mert érdekes belegondolni, hogy valaki, aki kis hazánkból indult, olyan világsztárokkal forgatott együtt, mint Meg Ryan és Andy Garcia.

A film előzetesét itt tudod megtekinteni: