promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Olyan hazugsággal szédíti Putyin a saját katonáit, hogy azt ép ésszel nem lehet felfogni

Olyan hazugsággal szédíti Putyin a saját katonáit, hogy azt ép ésszel nem lehet felfogni

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Putyin már mindennel próbálkozik a saját katonáinál is.

Már két és fél éve annak, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen és egyelőre nem tűnik úgy, hogy a láthatáron lenne a vérontás vége. Katonák tízezrei hunytak el a csatamezőkön, a folyamatos harcok, offenzívák és ellenoffenzívák pedig óhatatlanul fáradtságot okoznak a katonák körében is, így mindenféle kreatív módszereket kell már motivációra találni.

A Kreml folyamatosan küldi a katonákat a húsdarálóba, akik pedig élve hazatérnek a frontokról, súlyos poszttraumás stressztől szenvednek – az orosz pszichológus viszont azt az elvet kezdték vallani, hogy ebből jelentős személyiségfejlődést lehet elérni, úgynevezett „poszttraumás növekedést”.

Vaszilij Langovoy egy szibériai háborúellenes lapnak elmondta, hogy az Ukrajna elleni harcnak bizony haszna is lehet, egy háború ugyanis nemcsak traumatizál, de gyógyít is embereket. A pszichológus elmondása szerint azok, akik Ukrajnában harcolnak, pozitív irányú személyiségváltozásokat tapasztalnak. Tatjana Urvcsikova moszkvai pszichológus osztotta ezt a véleményt:

„A stressztől egyesek megtörnek, másik viszont kemények lesznek, mint az acél. Sosem lehet tudni, hogy éppen melyik jön ki egy embernél. Nagyon sok katona felesége mondta el nekem, hogy amikor a férjük hazatért a frontról, sokkal hősiesebbek és felelősségteljesebbek voltak, a legjobb férfias kvalitásokat mutatták meg”

Vannak olyan pszichológusok és pszichiáterek is Oroszországban, akik „idiotizmusnak” tartják a poszttraumás stresszt, annak ellenére, hogy minden ötödik orosz katona, aki a frontokon szolgált, valamilyen mentális betegségben szenved – ennek tetejében pedig a tabusítás miatt egyre nehezebb is nekik megfelelő segítséget szerezni.

Vlagyimir Putyin ráugrott a propaganda gázpedáljára a háború kitörése óta, minden egyes információt irányítani akar az invázió kapcsán és mindent kiszűrni, ami a harcot rossz színben tünteti fel. Veszélyes azonban ez a katonák esetében, mert hatalmas a mentális betegségek aránya, amit inkább kezelni kellene, mintsem tabusítani.

Ha a háború aktuális állásáról szeretnél nézni egy kiváló összefoglalót, ezen a videón megteheted:

(Forrás: Metro)