promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így indulhat meg az atomtámadás a NATO és Oroszország között, hátborzongató szimuláció készült
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt a forgatókönyvet egyikünk sem akarja soha megélni, hasonló válaszcsapások sorozata borzalmas végkifejlettel járna.

A nukleáris háború évtizedek óta elképzelhetetlen rémképként lebeg az emberiség feje fölött. A hidegháború már jelezte: a nagyhatalmaknak csupán egy gombnyomásba kerülne eltörölni egymást és a Föld lakosságának jelentős részét. Az elrettentés azonban végül sikeresnek bizonyult, mindenki megrémült, még azok is, akik a legmagasabb pozíciókban ültek.

Az elmúlt évek ismert és szomorú történései aztán újból felerősítették a félelmeket, ám remélhetőleg minden csúcsvezető fiókjában lapul egy olyan dokumentum, amely részletezi, mivel járhat egy ilyen támadás – ellentámadás és hová fajulhat annak végkimenetele.

A Plan A szerencsére csupán egy vízió. De egyszerűsége, baljós zenéje és hideg, vektoros megjelenése még rémisztőbbé teszi. Nem kellenek csilliós CGI-videók ahhoz, hogy teljesen elhűljünk annak a lehetőségétől, amire egyénként egyáltalán nincs ráhatásunk.

A szimuláció egy az USA-NATO és Oroszország között kirobbanó konfliktust modellez. Lépésről-lépésre. Mindez egyetlen taktikai csapással kezdődik Oroszország részéről, amit aztán a NATO szintén figyelmeztető válaszcsapása követ. A pokol azonban órákon belül elszabadul.

Több száz töltetet lőnek ki, melyek először a stratégiai célpontokat, így a katonai bázisokat, légitámaszpontokat, egyéb olyan körzeteket érik, amik megbénítják az ellenfél azonnali reakciójának lehetőségét. Ez azonnali eszkalációhoz vezet, ami csapás – válaszcsapásba torkollik és gyakorlatilag teljes Európát, Ázsia egy részét, valamint az USA területét is nukleáris sivataggá változtatja, beleértve a legnagyobb városokat is.

A legmegdöbbentőbb talán az, amikor a rakétákat jelző színes vonalak ellepik a térképet. A leírás szerint egyetlen szörnyű nap leforgása alatt tízmilliók vesztenék életüket, a nukleáris kihullás pedig beláthatatlan következményekkel és ennél jóval több áldozattal járna.

A videót négy év alatt közel ötmillióan nézték meg. Sok? Nézőpont kérdése. Remélhetőleg olyanokhoz is eljutott, akiknek fontos szerepük van abban, hogy ez a forgatókönyv soha ne valósulhasson meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás