promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Üzent Putyin, akár holnap leállítaná a háborút - ha teljesülnek a feltételei, amiket megszabott
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Azt is elmondta, ki jelenti az igazi veszélyt Európa számára. 

Vlagyimir Putyin legutóbbi nyilatkozata szerint Oroszország konkrét feltételekkel hajlandó békét kötni Ukrajnával. Az orosz elnök azzal kezdte, hogy Ukrajnának el kellene ismernie a Krím-félsziget orosz fennhatóságát, valamint a Donbasz régiókban kialakult jelenlegi állapotokat. Továbbá, Putyin hangsúlyozta, hogy Ukrajnának le kellene mondania a NATO-csatlakozási terveiről, és vállalnia kellene a semleges státuszt.

Ezek az orosz feltételek alapvetően különböznek az ukrán állásponttól, amely a teljes területi integritás visszaállítását követeli, beleértve a Krím és a Donbasz visszacsatolását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is kijelentette, hogy a háborúban okozott károkért Oroszországnak felelősséget kell vállalnia és háborús jóvátételt kell fizetnie.

Az orosz békefeltételek ismertetésére válaszul több nyugati ország vezetője aggodalmát fejezte ki. Az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői szerint Putyin feltételei csupán arra szolgálnak, hogy Oroszország megerősítse pozícióját az elfoglalt területeken, és ezzel legitimizálja az agressziót. A nemzetközi közösség egy része attól tart, hogy Putyin csupán időt akar nyerni katonai erejének újjászervezésére, ahogy azt a korábbi minszki megállapodások után tette.

Ezen túlmenően, az orosz békefeltételek összefüggnek Kína korábban bemutatott béketervével, amelyet Putyin támogatóan fogadott. Kína béketervében hasonló elemek szerepeltek, mint Putyin mostani feltételeiben, és célja az volt, hogy egy olyan közvetítő szerepet töltsön be, amely segíthet az ellenségeskedés lezárásában. Azonban Kína tervére is sokan úgy tekintenek, hogy az Oroszország érdekeit szolgálja inkább, mintsem a valós és tartós békét.

Elemzők szerint Putyin valószínűleg diplomáciai úton próbálja elérni céljait, mivel a katonai helyzet nem alakult kedvezően Oroszország számára. A háború kezdeti lendülete megtorpant, és Ukrajna számos ellentámadást indított, visszafoglalva egyes területeket. A nyugati fegyverszállítások és támogatás növekvő mértékben hozzájárultak Ukrajna katonai képességeinek erősödéséhez.

Az ukrán kormány továbbra is hangsúlyozza, hogy a béketárgyalások alapja csakis Ukrajna teljes területi integritásának helyreállítása lehet. Zelenszkij elnök világossá tette, hogy nem hajlandó kompromisszumot kötni Ukrajna szuverenitásának és területi egységének kérdésében. Az ukrán nép és vezetés álláspontja egyértelmű: a béke csak akkor érhető el, ha Oroszország kivonul az összes megszállt területről és vállalja a felelősséget az okozott károkért.

A nemzetközi közösség, különösen az Európai Unió és az Egyesült Államok, továbbra is támogatják Ukrajnát, mind katonailag, mind gazdaságilag. Azonban a békefeltételek körüli vita azt mutatja, hogy az út a tartós békéhez még hosszú és kihívásokkal teli lesz. A geopolitikai helyzet továbbra is feszült, és mindkét félnek komoly engedményeket kellene tennie a béke érdekében.

Összefoglalva, Putyin békefeltételei jelenleg elfogadhatatlanok Ukrajna és a nemzetközi közösség számára. A béketárgyalások folytatásához mindkét félnek kompromisszumokra lenne szüksége, de az alapvető nézeteltérések és a területi igények miatt a megállapodás még távoli célnak tűnik.

forrás: Demokrata

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás