promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha Zelenszkij elnököt megölnék, Ukrajna ellenállása pillanatok alatt megtörne? – A nyugat aggódik
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mielőbb tisztázni kell, ki vegye át az elnöki posztot, ha a bérgyilkosok sikerrel járnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök valódi nemzetközi hőssé nőtte ki magát az oroszok ellen vívott háború másfél hete alatt. A 44 éves egykori előadóművész remekül használja a médiát, és sokak várakozásaival ellentétben valódi vezetőjévé tudott válni az agresszió sújtotta országnak.

Ennek megfelelően több százan vadásznak az életére, a Wagner csoport Szíriából érkezett zsoldosai éppúgy, mint a Putyinnal hagyományosan jó viszonyt ápoló csecsenek. A nyugati hatalmak attól tartanak, hogy egy sikeres merénylet, vagyis az elnök likvidálása után Ukrajna ellenállása egy pillanat alatt megtörik, ezért természetesen erre a helyzetre is igyekeznek forgatókönyvet kidolgozni.

A legfontosabb annak világossá tétele az ukrán emberek előtt, hogy ki veszi át a hatalmat, ha Zelenszkij ne adj’ Isten meghalna vagy fogságba esne. Ennek tisztázása azért is lényeges, mert egy új vezető esetén mindenkinek tudnia kell, hogy a független Ukrajna érdekében fog dolgozni, vagy az oroszok bábjaként kerül az elnöki székbe.

A helyzet kissé bonyolult, hiszen Ukrajna alkotmánya nem fogalmaz világosan az utódlás kérdésében. Zelenszkij ráadásul már az elején leszögezte, hogy nem szeretné, ha kimenekítenék, márpedig ez jelentősen megnöveli a likvidálásának kockázatát, illetve annak esélyét, hogy probléma esetén utódra lesz szüksége.

Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió nem ismerne el egy olyan ukrán kormányt, amelyet az oroszok állítanának fel. Putyin bábkormányának helyzetét is megnehezítené, ha már most tisztáznák, hogy ki kövesse Zelenszkijt az elnöki poszton, mert ha akkor kezdenének el marakodni az ukrán politikusok, amikor már ég a ház, az mindannyiukra rossz fényt vetne.

Ukrajna alkotmányának ide vonatkozó rendelkezését leginkább úgy lehet értelmezni, hogy az elnököt a Legfelsőbb Tanács elnöke helyettesítheti, aki jelen esetben a 46 éves, nyugatbarát Ruslan Stefanchuk, Zelenszkij régi harcostársa (vezérképünkön jobbra). Nagy szerepe volt a 2019-es győztes választási program megírásában is, a gyeplő tehát megfelelő kézbe kerülne.

2020-ban egyébként mindketten elkapták a koronavírust, és akkor – biztonsági intézkedésként – a szintén 46 éves Denisz Smihal miniszterelnököt nevezték meg az elnöki poszt várományosának, tehát ő lenne a harmadik az „öröklési” sorban. 2009 óta politizáló régi motorosként szintén nem volna rossz választás, Ukrajna tehát ebből a szempontból nem tudna melléválasztani Zelenszkij után.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás