promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Merénylet az ukrán elnök ellen! Egyre durvul az oroszok háborúja
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Zelenszkij élete háromszor forgott veszélyben az elmúlt hét során.

Nem titok, hogy amíg tart az orosz-ukrán háború, addig Zelenszkij ukrán elnök elsődleges ellenséges célpontnak fog számítani – és talán még az utána következő években is. A rendezőből és előadóművészből hőssé avanzsált politikus eddig becsülettel állja a sarat, nem hajlandó mozdulni az ostromlott fővárosból.

A kijevi bejelentkezései során persze mindig fehér fal előtt áll, hogy ne lehessen beazonosítani a tartózkodási helyét, de az ellenség mindezzel együtt is képes viszonylag hamar rátalálni.

A híradások szerint a Szíriában szolgáló, rendszeresen orosz állami megbízásokat teljesítő Wagner csoport tagjai is megjelentek Ukrajnában azzal a céllal, hogy likvidálják Zelenszkijt és a kormánya tagjait.

Önszorgalomból egy csecsen elit különítmény is megjelent a háborús térségben, ám ennek tagjait állítólag részben megölték, részben elfogták. Nem lehet kétséges azonban, hogy a próbálkozások ezután is folytatódnak majd.

Zelenszkij körének tájékoztatása szerint a háború első hetében három elnök elleni merényletkísérletet hiúsítottak meg.

Mindez persze éppúgy lehet igaz, mint félretájékoztatás, azzal a céllal, hogy elrettentsék a próbálkozókat, illetve még jobban feltüzeljék a népet. A meghiúsításban állítólag fontos szerepet játszottak az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), vagyis az egykori KGB háborúellenes tagjai, kettős ügynökök, akik értesítették az ukrán hatóságokat.

A három kísérlet egyike minden bizonnyal az említett Wagner csoport számlájára írható, amelynek tagjai egy 24 nevet tartalmazó lista alapján dolgoznak. A csecsenek próbálkozása kevésbé tűnik szervezettnek, és ha jól értelmezzük a híreket, az ő részükről a veszély egyelőre elmúlt.

A Wagner csoport irányítója az oligarcha Jevgenyij Prigozsin, akit állítólag már 5 hete megbíztak a feladattal, vagyis jóval a háború kitörése előtt. A zsoldosaik már januárban beszivároghattak Ukrajnába, és az egyik elfogott tagjuk azt vallotta, hogy havi 56 ezer rubelt (vagyis 177 ezer forintot) kap a misszió során, ami elég gyér fizetésnek tűnik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás