promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Különös részlet az olimpiai érmeken, ilyen még nem történt a verseny történetében

Különös részlet az olimpiai érmeken, ilyen még nem történt a verseny történetében

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Egy titkos kamrát is ki kellett nyitniuk az olimpia előtt, különös dolgot kerestek benne.

Hatalmas nyitóünnepség keretein belül megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat. Ahogy elkezdődtek az összecsapások a különböző sportágakban, úgy születtek győztesek, akiknek a sporteseményekhez hűen éremmel jutalmazzák a teljesítményüket. Míg mi a magyar sportolóknak szurkolunk, addig érdemes megnézni egyéb részleteket is az idei olimpiával kapcsolatban.

Franciaország hihetetlenül készült az óriási eseményre, minden létező korábbi olimpiánál nagyobbat szerettek volna robbantani, ez pedig meglátszik az arany, ezüst és bronzérmeken is. Korábban 1924-ben tartottak Párizsban olimpiát, így a 100. évforduló miatt különösen fontos ez a városnak. ű

Ennek apropóján találtak ki a szervezők egy különleges meglepetést: egy luxusmárka csoporttal, az LVMH-val együttműködve alkották meg az érmeket, melyek kialakításához az Eiffel-torony darabkáit is tartalmazzák. Párizs emblematikus látványossága és a győzelmet jelentő érmek összeolvasztása nagyon szép üzenet és valóban maradandó értéket ad annak, akinek sikerül egy ilyet megnyernie. Az Eiffel-torony korábban több renováláson is átesett, ekkor pedig több fémdarabot is eltávolítottak róla, melyeket egy lerakatba helyeztek. A szervezők megkeresték az Eiffel-torony üzemeltetésért felelős vállaltot, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ezeket a korábban leszerelt darabokat felhasználják.

Több mint 5000 érem készült, a lefejtett vasdarabokat pedig egy ismeretlen helyen lévő, titkos raktárban őrizték.

A medálokat a Chaumet ékszerház álmodta meg: az Eiffel-torony darabjaiból 18 grammot használtak fel érmenként és az előlapok közepére kerültek fel a faragványok, melyek az érem széléig húzódnak, fénysugarakra emlékeztetve azt aki látja. Összesen 5084 érem készült, vegyesen az olimpiára és a paralimpiára: átmérőjük 8,5 centiméter, vastagságra pedig 9,2 millimétert mérhetünk. Nem csak színben különbözik az első, második és harmadik helyezésért járó jutalom: a súlya sem ugyanaz a három különböző éremnek. Míg az arany 529 gramm, addig az ezüst már csak 525, a bronz pedig 455 gramm.

Hátoldalukra Niké, a győzelem istennője került, az athéni újkori játékok stadionjában állva, de az érmet tüzetesebben megvizsgálva láthatjuk az Akropoliszt és az Eiffel-tornyot is.

Az érmeket bemutató videókat ide kattintva tudod megnézni, egy jól sikerült imázsfilmben:

Forrás: sport365.hu