promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy szabolcsi faluban monumentális űreszközt őriznek, az iskola mögött egy szovjet vadászgép is az ég felé mered

Egy szabolcsi faluban monumentális űreszközt őriznek, az iskola mögött egy szovjet vadászgép is az ég felé mered

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Ki gondolta volna, hogy egy alig kétezer fős településen ilyen különleges dolgokat láthatunk.

Farkas Bertalan Magyarország egyik méltán leghíresebb embere, nem mellesleg az első hazánkfia, aki két év kőkemény kiképzés után végül feljutott a világűrbe, a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Mindez 1980. május 26-án történt, de ma is magyarok milliói emlékeznek a jeles pillanatra, a TV Macira a világűrben, Farkas Bertalan beszámolóira, ami annyira távolinak és annyira elérhetetlennek tűnt.

A gyerekek talán nem is tudják, miért haladnak el egy Gyulaházán egy MiG-21-es vadászgép mellett, pedig Farkas Bertalannak és nem mindennapi utazásának állít ez is emléket az űrhajós szülőházának kertjében, mint ahogy az különleges helyi tárlat is, ahol olyan dolgokat őriznek az üvegvitrinek, mint talán máshol sehol.

A gyulaházi, focistának készülő kisfiú egészen a Moszkva melletti Csillagvárosig jutott, a nagy utat pedig a kiállításon is nyomon követhetjük, valamivel távolabbról kezdve, ugyanis a magyar repülés történetén is végigvezetik a látogatókat.

Aztán szép lassan kibontakozik a nyolcnapos űrrepülés minden mozzanata, egészen odáig, ahogy Farkas Bertalan a Szaljut-6 űrállomás fedélzetére lép, hogy tudományos kísérleteivel az űrkutatás fejlődését szolgálja.

Ezt szimbolizálja az űrállomás óriási, 1:6 méretarányú modellje, az űrruhák, Farkas Bertalan szkafanderének mása, de még a kiállított űrétel és egy furcsa, digitális eszköz is, ami a Balaton nevet kapta és az űrhajósok szellemi teljesítőképességét mérték vele.

Nem csupán egy kalandos életutat ismerhetünk meg ezáltal, de egy időutazásra is invitálnak minket, megmutatva, hogy mennyire nehéz körülményeket kell átélniük a hőskorban azoknak, akik megtapasztalhatták a súlytalanságot, és megcsodálhatták odaföntről a bolygónkat. Érdemes ellátogatni, és hírét vinni a nem mindennapi kiállításnak!