promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Küszöbön a polgárháború Amerikában? Vérfagyasztó dolgot mondott egy Trump-hívő a merényletet követően, a BBC újságírója sem találta a szavakat

Küszöbön a polgárháború Amerikában? Vérfagyasztó dolgot mondott egy Trump-hívő a merényletet követően, a BBC újságírója sem találta a szavakat

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Már szervezkednek a milíciák, hatalmas probléma formálódik az USA-ban.

Az amerikai politika jelenleg teljes káoszban van: az egyik elnökjelölt visszalépett betegségére hivatkozva, a másik ellen majdnem merényletet követtek el. Az inga ezek miatt masszívan Donald Trump irányában leng ki, nehéz elképzelni, hogy ne ő legyen a következő elnök, a demokraták teljesen kivágták maguk alatt a fát.

Joe Biden nem olyan rég bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől. Az amerikai elnök részben a betegségére hivatkozva tette ezt, de érezhetően nagy nyomást helyeztek rá az elmúlt idők során, most már a párton belül is látták, hogy a szellemi képességei, kognitív funkciói leépülőben vannak, egyre rosszabbak a nyilvános szereplései.

Donald Trump eközben megnyerte magának az elnökjelöltséget, viszont július 13-án merényletet kíséreltek meg ellene, Thomas Matthew Crooks majdnem eltalálta a fejét, végül csak a fülét súrolta – de ez is csak azért, mert az elnök elfordította a fejét. Trump megúszta, ez a helyzet pedig szimpátia szempontjából jól is jött neki.

Amerika az elmúlt évek során nagyon durván megosztottá vált, ez az esemény pedig csak tovább rontott a helyzeten. A főleg partvidéki, nagyon erősen liberális demokrata oldal, valamint a sokszor populista jobboldal között olyan ellentétek húzódnak egy évtizede, hogy sokszor erőszakosan tüntetnek egymás értelmiségijei ellen, a cenzúrát sem vetette meg egyik oldal sem.

Egy ideje ott lóg a levegőben, hogy ez a helyzet akár polgárháborúhoz is vezethet, a merényletkísérlet viszont egy akkora átlépése a vörös vonalnak, hogy ez sokat átbillenthet a civilizációs határon. Erre pedig már utaló jelek is vannak, a Wired gyűjtése szerint például már vannak olyan milíciák, amelyek a Facebookon kezdtek el toborozni embereket, akiket katonának akarnak kiképezni.

Ezeknek a szélsőséges félkatonai szervezeteknek nyílt célja, hogy megbosszulják a liberálisokon a Trump elleni merényletet, sokakat ez egy teljesen radikális lyukba lökött be. A Q’Anon-hívők körében is jelentős a felháborodást, akik Trumpot egyfajta megváltóként kezelik, ott is lehetett már olyan hangokat hallani, hogy erőszakos bosszút szerveznek az ex-elnök ellen.

Gary O’Donoghue, a BBC újságírója is ott volt a kampányrendezvényen a Trump-merénylet napján és arról számolt be, hogy az egyik Trump-támogató olyan sokkoló dolgot mondott neki, hogy az felkavarta a nyugalmát. Élő adásban, amikor erről beszámolt, még a nézőknek is jelezte, hogy ez ijesztő:

„Most olyat fogok mondani, ami tudom, hogy nagyon sokkoló, de érdemes erről tudni. Az előbb elment mellettem egy csávó, és azt mondta, hogy ők lőttek először, ez innentől egy k**** háború”

Ez az a kockázat, amitől sokan tartanak a merénylet elkövetése óta, hogy az eddig is meglehetősen radikális lelkivilágban lévő embereket tovább radikalizálta, ez pedig óhatatlanul fegyveres konfliktushoz vezethet. Sajnos a helyzet természetéből adódóan nem lenne meglepő, ha további politikai erőszakról hallanánk a választási kampányban.

Joe Biden visszalépése után Kamala Harris lesz Donald Trump ellenfele az elnökválasztáson, az ő első nyilvános beszédét jelöltként itt lehet megtekinteni:

(Forrás: Indy100)