promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Van egy nagyon ijesztő hasonlóság Trump és Fico merénylője között, ez sokakat összezavar

Van egy nagyon ijesztő hasonlóság Trump és Fico merénylője között, ez sokakat összezavar

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Két nagy jobboldali politikus ellen is merényletet kíséreltek meg, a merénylőkben pedig van egy ijesztő közös pont.

Már egy hete annak, hogy merényletet kíséreltek meg Donald Trump volt amerikai elnök, mostani elnökjelölt ellen. Az egyik Pennsylvania állambeli kampányrendezvényén a mindössze 20 éves Thomas Matthew Crooks többször rálőtt az ex-elnökre az AR-15 félautomata fegyverével, egyszer el is találta az elnököt a jobb füle tetején.

Mondani sem kell, de Trump elnöknek hatalmas mázlija volt, ugyanis ha nem fordítja el időben a fejét, akkor már valószínűleg nem lenne az élők sorában. Az ex-elnök egyébként teljesen rendben van, azóta is kampányrendezvényeket tart, és bejelentette azóta azt is, hogy JD Vance lesz az alelnökjelöltje.

A merénylet az egész Egyesült Államokban döbbenetet okozott, Joe Biden amúgy is haldokló kampányának pedig finoman szólva sem tett jót. Terjed azonban egy álhír a merénylőről, amit nagyon sok média felkapott, főleg a Trumphoz és a gondolataihoz közelálló média, ami egyszerűen nem igaz.

Thomas Matthew Crooks kapcsán ugyanis az a hír kezdett el terjedni, hogy baloldali és demokratapárti elköteleződésű, mert egyszer 15 dollárt küldött egy liberális aktivista szervnek – ám, mint kiderült, ez az adomány is feltehetően azért született, mert nézni akarta Biden elnök beiktatását 2021-ben, nem csatlakozott a szervhez semmilyen formában.

Mi több, a fiatal férfi 2021. szeptembere környékén regisztrálta magát is a Republikánus Párt köreibe szavazóként és a 2022-es időközi választásokon le is adta a szavazatát. Crooks tehát közel sem volt baloldali, mint ahogyan azt többen híresztelik, feltehetően inkább csak Trump-elnökkel volt problémája, kifejezetten szélsőséges jeleket mutatott.

Ez a forgatókönyv pedig nem egyedi: Robert Fico szlovák kormányfő elleni merényletet követően is ugyanez a narratíva terjedt. Juraj Cintula még 2024. május 15-én követett el merényletet a politikus ellen a nyitrabányai kultúrház előtt, több lövéssel is eltalált Ficót, aki kórházba került és sokáig életveszélyes állapotban volt, azóta felépült.

Cintula kapcsán is elkezdett terjedni, hogy baloldali és háborúpárti aktivista volt, pedig ennek köze sem volt a valósághoz: az amatőr író a 2022-ben megszűnt Slovenski Branci neonáci, migránsellenes, oroszokkal szimpatizáló szervezetnek a híve volt, korábbi írásaiban cigányellenes és egyéb gyűlölködő gondolatokat fogalmazott meg – a merénylő tehát kifejezetten szélsőjobboldali volt.

Ez a két merénylet is mutatja, hogy politikailag rendkívül feszült időszakot élünk, ahol a törésvonalak éles határként szolgálnak, a két oldal nem beszél egymással. Az viszont nem megoldás, hogy egyrészt erőszakot alkalmazunk, másrészt pedig kikiáltjuk a másik oldal bűnösségét, amikor erre bizonyíték egyáltalán nincs, sőt.

Ha pedig a Trump-merénylet bizarr részleteiről akarsz egy videót látni, kattints ide:

(Forrás: CNN)