promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Robert Ficonak nem volt akkora szerencséje, mint Adolf Hitlernek vagy II. Vilmosnak – a világ leghíresebb meghiúsult merényletei
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történelemben számos vezető ellen próbáltak már merényletet elkövetni. Cikkünkben a világ leghíresebb olyan eseteit soroljuk fel, amikor ez a kísérlet sikertelen volt.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: a szlovák kormány kihelyezett ülése után, Nyitrabányán több lövést is leadtakRobert Fico miniszterelönkre. A szlovák vezető az ülés után kiment a helyi kultúrházból az emberek közé, ahol kisvártatva az életére törtek. 

Mint kiderült, Ficót több helyen is eltalálták. A körülötte lévők azonnal a segítségére siettek, s kórházba szállították, ahol a lehető legrövidebb idő alatt elkezdhették rajta az orvosok az életmentő beavatkozásokat.

Ez a merénylet teljesen váratlanul ért mindenkit, ám a támadás előtt csaknem egy hónappal maga a miniszterelnök fogalmazott úgy, hogy az eldurvult politikai közbeszéd miatt nem lepődne meg, ha merényletet követnének el ellene. 

A nyomozások nyilvánvalóan most is folyamatban vannak, ám egyelőre nem derült fény semmilyen "hálózati" érintettségre, nagyon úgy tűnik, hogy egy magánember fanatikus magánakciójáról volt szó, akárcsak 1963-ban.

A történelem során nem ez volt az egyetlen olyan eset, amikor felelős beosztású emberek életére törtek. Lásd, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökét, John Fitzgerald Kennedy-t. Úgy tűnik, hogy akik vállalják az ilyen- és ehhez hasonló pozíciókat, azok ezzel párhuzamosan azt is, hogy bármikor rájuk támadhatnak. Testőrök ide vagy oda.

10 pontban összeválogattuk azokat az eseteket, amikor nagyobb szerencséje volt az érintetteknek, mint most Robert Ficónak. 

  1. XV. Lajost 1757-ben egy késsel sebesítette meg Robert-François Damiens, akit megtorlásul – Franciaországban utolsóként – lovakkal négyeltettek fel. Kivégzése igazi látványosságot jelentett.
  2. 1981 májusában egy török terrorista, Ali Ağca többször is rálőtt II. János Pálra. A pápán ötórás műtétet hajtottak végre, de végül felépült, és 1983-ban a börtönben bocsátott meg Ağcának.
  3. Theodore Roosevelt 1912-ben a mellső zsebében tartott fém szemüvegtokjának és beszéde papírjainak köszönhetően élt túl egy merényletkísérletet. Beígért szónoklatát még ezután is megtartotta.
  4. 1918 augusztusában a fanatikus politikai aktivista, Fanya Kaplan többször is rálőtt Vlagyimir Leninre. A bolsevik vezér állába és felkarjába fúródott golyók haláláig testében maradtak.
  5.  Franklin D. Rooseveltre 1933 februárjában egy beszéd közben ötször lőttek rá, sikertelenül. A merénylő olyan alacsony volt, hogy egy székre kellett felállnia, hogy lássa, hova lő - írja a mult.kor.hu.
  6. Az Albániát 1925-től 1939-ig irányító Zogu király a feljegyzések szerint élete során 55 merényletet élt túl.
  7. Benito Mussolini ellen csak 1926-ban három merényletet is elkövettek, ám egyedül egy hölgy, az ír Violet Gibson volt képes egy kisebb orrsérülést okozni a diktátornak.
  8.  Adolf Hitler ellen dokumentáltan 42 alkalommal terveztek merényletet elkövetni, mindannyiszor sikertelenül.
  9. John Hinkley Jr. 1981 márciusában azért lőtt rá többször is Ronald Reaganre, hogy felkeltse a fiatal Jodie Foster figyelmét. Az elnököt tüdőlövés érte, és súlyos belső vérzése volt, de végül felépült.
  10. 1900 novemberében Boroszlóban egy pszichés beteg házaló, Selma Schnapka egy II. Vilmos kocsija felé dobott baltával próbálta megölni a német császárt.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás