promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nincs légkondid? Mutatunk valamit, amivel le tudod hűteni a lakásodat, áram sem kell hozzá

Nincs légkondid? Mutatunk valamit, amivel le tudod hűteni a lakásodat, áram sem kell hozzá

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Ha túl forró a lakás, ez a megoldás is segíthet elviselhetőbbé tenni a hőmérsékletet.

Napok óta tikkasztó a kánikula Magyarországon, ami mindenki számára megterhelő, ám kevesen tehetik meg, hogy a légkondis lakásban vagy irodában húzzák meg magukat a nappali órákban. Ettől még a lakások, házak ugyanúgy felmelegednek, és a legtöbb helyen nincs klíma.

Mostanra már a vályogházak is átmelegedtek, és bár a hajnali szellőztetés és a nappali árnyékolás segíthet, érdemes a természetet is a szolgálatunkba állítani, hiszen a növények nem csupán odakinn, de benn is javíthatnak nem csupán a levegő minőségén, de a hőérzeten is.

A szobanövények ugyanis nem csupán dekorációként szolgálnak, hanem természetes módon segíthetnek az otthon hűtésében is. A NASA kutatásai szerint bizonyos növények hatékonyan csökkenthetik a lakás hőmérsékletét.

Az egyik legjobb ilyen növény az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata), amely híresen jól tűri a száraz körülményeket és a kevés fényt. Az anyósnyelv nemcsak a levegőből távolítja el a toxikus anyagokat, mint például a formaldehidet és a benzolt, hanem párologtatás révén csökkenti a helyiség hőmérsékletét is.

Hasonlóan hatékony a fikusz (Ficus benjamina). A fikusz nagy, fényes levelei sok vizet párologtatnak el, ami hűti a környező levegőt. Emellett viszonylag kevés gondozást igényel, így ideális választás lehet azoknak, akik nem mozognak otthonosan a szobanövények világában.

A bostonpáfrány (Nephrolepis exaltata) is remek választás, ha hűteni szeretnénk az otthonunkat. Különösen jól érzi magát párás környezetben, és hatékonyan is párologtatja el a vizet. A bostonpáfrány szintén kiválóan képes kiszűrni a levegőből a káros anyagokat, így kettős hasznot hoz a lakásunknak.

Hasonlóan jó választás lehet az Aloe vera is, amely a többihez hasonlóan csekély gondozásigényű, ráadásul sebgyógyítás céljából is alkalmazható. Elég csak egy aprócska darabot levágni belőle, szinte azonnal enyhíti a fájdalmat, legyen szó kisebb sebekről, égési sérülésekről.