promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megsülsz nyáron a lakásban? Így hűsölhetsz otthon klíma nélkül
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Klíma nélkül is ki lehet bírni a meleg lakásban. Elmondjuk, hogyan.

Igazi kánikulára kell számítanunk a következő napokban. Ilyenkor nem tanácsos sokáig kültéren tartózkodni, de délelőtt 11 és délután 3 között semmiképp sem szabad a napon lenni. Szerencsés helyzetben vannak, akik légkondicionált munkahelyen dolgoznak, és azok még inkább örülhetnek, akiknek az otthonukban is fel van szerelve klíma; sokan azonban nem engedhetik meg maguknak ezt a beruházást.

Pedig a legtöbb háztartásban szenvednek a nyári hőség miatt, főleg, akik emeletes házban laknak, és nyugati vagy déli fekvésű lakásban laknak, hiszen így hosszú órákon keresztül tűz be hozzájuk a nap, ami elviselhetetlen meleget eredményez az otthonukban.

Májusban, illetve június elején sokan vesznek szobai ventilátort, hogy azzal egy kicsit elviselhetőbbé tegyék a melegebb napokat, de jól tudjuk, hogy ez nem igazán oldja meg a gondot. Hiszen gondoljunk bele, a ventilátor alapból nem hűti a levegőt, csupán jól megmozgatja azt. Ráadásul a bőrünkről is segít eltávolítani az izzadtságot, ami máris enyhíti a problémáinkat.

Ha már ventilátort veszünk otthonra, akkor pedig használjuk jól! Érdemes az ablakok közelébe tenni, hiszen így könnyebben távolíthatjuk el a meleg és a párás levegőt a lakásból.

Ha mégsem akarunk semmi ilyesmire beruházni, akkor maradhatunk a házi praktikáknál. Elsősorban az alapos szellőztetésre gondolok, amit kora reggel, és éjszaka érdemes elvégezni. Ilyenkor szokták javasolni, hogy csináljunk kereszthuzatot, mert úgy gyorsabban és alaposabban szellőzik ki a lakás. Igen ám, de nagyon sok társasházban úgy vannak kialakítva a lakások, hogy az ablakok mind egy oldalra néznek, így aztán csak akkor lehet kereszthuzatot csinálni, ha kitárjuk a bejárati ajtót is, az viszont nem jó ötlet, ha éjszaka akarjuk átszellőztetni az otthonunkat.

Jó ötlet a szobák besötétítése, hiszen a közvetlen napfény is csak jobban felmelegíti a lakást. Emellett pedig érdemes olyan szobanövényeket beszerezni, amelyek kevésbé vízigényesek, mert ezek nagyban tudják szabályozni a hőt: felhasználják a környezet páratartalmát, ezzel szárazabb lesz a beltéri levegő, és elviselhetőbb lesz a hőség. Ha ezeket a növényeket ablak közelébe tesszük, akkor már némi árnyékot is tudnak nyújtani.

Nagyban segíteni tud a problémán, ha a hőség alatt kevesebbet kapcsoljuk be a sütőt. Melegebb napokon egyébként sem esik jól a melegétel, ilyenkor érdemesebb egy könnyű, hideg ételt vagy salátát elfogyasztani ebédre. Ugyancsak sok hőt termelhet a mosó-, mosogató-, és szárítógép is, így ha megtehetjük, ezeket is az átlagoshoz képest ritkábban használjuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás