promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
111 kilométeres szélrohammal érkezett a jégverés egy Budapest melletti településre, videón a rémisztő pillanatok

111 kilométeres szélrohammal érkezett a jégverés egy Budapest melletti településre, videón a rémisztő pillanatok

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Erre nem lehetett felkészülni, másodpercek alatt orkánerejű szélvihar támadt.

A szélsőséges időjárási események sorozata Magyarországot sem kíméli, elég csak az elmúlt napokban tapasztalt hőhullámra gondolni, amely kegyetlen hőséget zúdított a Kárpát-medencére. De ez csak egy példa a sok közül, és nem úgy tűnik, hogy a jövőben ezek mérséklődnének.

A kánikulát legtöbbször hőségzáró hidegfrontok törik le, ám a forróság kellős közepén is előfordulhat, hogy egy-egy zivatarrendszer váratlanul kialakul, ami iszonyatos pusztításokra képes, mint ahogy azt a mellékelt példa is mutatja.

A napokban több hasonló cella is kialakult, melyek zivatarral, jégesővel érkeztek, csakúgy, mint ami a videón látható. A Pest vármegyében található Kakucson a felvétel tanulsága szerint pillanatok alatt csapott le a szél, melynek ereje elérte a 111 km/órát. A szélrohammal együtt jégeső is érkezett, mely további pusztítást végzett.

„Heves hőzivatar alakult ki szerdán késő délután a fővárostól délkeletre, Inárcs és Kakucs térségében. A zivatar rövid ideig tartó, de intenzív légzuhataggal tombolt, melyben közel orkán erejű széllökések is előfordultak”

– írja az Időkép.

De mi is az a légzuhatag?

„A légzuhatag, vagy más néven lecsapó(dó) légtest olyan erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen vagy annak közelében. Jellemzője, hogy mindössze pár percig tart, de azalatt akár 240 km/h-s szélsebesség is előfordulhat”

– írja a sussfelnap.hu.

„A légzuhatagokat elkülöníthetjük aszerint is, hogy milyen csapadékviszonyok jellemzik őket. A száraz légzuhatag a kevés vagy semennyi csapadékkal nem járó légzuhatagot jelenti. Ebben az esetben a csapadék még azelőtt elpárolog, mielőtt elérne a talajig. Ellenben nedves légzuhatagról akkor van szó, ha az számottevő csapadékkal érkezik”

– tették hozzá.