promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Eddig tart a tikkasztó forróság, kiderült mikor mérséklődik végre a hőség

Eddig tart a tikkasztó forróság, kiderült mikor mérséklődik végre a hőség

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Végre kiderült, meddig kell még elviselnünk ezt a kánikulát.

Elviselhetetlen már ez a napok óta tartó tikkasztó forróság, és a következő néhány napban még biztos nem fog mérséklődni a kánikula. Ugyan nyugat felől folyamatosan hidegfrontok érik Európát, de ezek csak Nagy-Britannia és Franciaország felett fejtik ki frissítő hatásukat, Magyarországot ezek már csak legyengült formában érik el, így aztán nem is tudja visszaszorítani a meleget, és hűsítő záporokat, zivatarokat is csak elvétve okozhat.

Mind ez idáig nem lehetett tudni, hogy meddig tart ez a hőség, azonban a meteorológusok most végre jó hírrel szolgáltak. Ugyan a kánikula nem szűnik meg, de mérséklődni fog valamikor a hét második felében. A forróság várhatóan kedden fog tetőzni, majd a hét második felében is maradnak a 30 fok feletti maximumok, de már nem lesz annyira tikkasztó, perzselő a forróság, mint eddig.

Ami a hétfői időjárást illeti, természetesen most is országos riasztás van érvényben a kialakuló zivatarok miatt, hiszen a légköri feltételek továbbra is alkalmasak lehetnek a kialakulásukhoz. Délelőttig elsősorban az Alpokalja fölé sodródhatnak be, illetve a középső, északi tájakon fordulhatnak elő helyenként zivatarok. Napközben szintén kevés helyen alakulhat ki zivatar, valamivel nagyobb eséllyel az ország északkeleti, keleti felén, de kizárni az ország más részein sem lehet. Az erősebb cellákat viharos (ált.60-90 km/h, egy-egy légzuhatagban akár >90-100 km/h) széllökések, jégeső (jellemzően 1-2 cm, egy-egy pontban >2-3 cm), valamint intenzív csapadék (~ 15-25 mm) kísérheti.

(Fotó: OMSZ)

Ami az országos időjárási helyzetet illeti: többnyire napos időre számíthatunk időszakosan megnövekvő fátyol- és gomolyfelhővel. Helyenként zápor, zivatar előfordulhat, utóbbiakhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 39 fok között várható, továbbra is délkeleten lesz a legnagyobb forróság, ott néhol 40 fok sem kizárt. Késő estére 23 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet.