promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Felforrt a Velencei-tó, akkora a hőség, hogy már a tavaink is egyre jobban felmelegszenek, hűs vízre már ne nagyon számítsunk

Felforrt a Velencei-tó, akkora a hőség, hogy már a tavaink is egyre jobban felmelegszenek, hűs vízre már ne nagyon számítsunk

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Ez még mindig nem a vége, ma már 40 fok is lehet, tovább forrósodnak a magyar tavak.

Bődületes kánikulát kaptunk a nyakunkba, az elmúlt hét enyhe hajnalai már csupán szép emlékek, és most már a reggelek is 30 fok környékén indulnak, így a trópusi éjszakák után valóságos sivatagi nappalokra számíthatunk.

Ez mindenki számára rendkívül megterhelő, ám ami ennél is aggasztóbb hír, hogy egyáltalán nem látszik a vége, és nagy valószínűséggel a szombati tetőzés után is csak egy nagy jó indulattal „enyhülésnek” nevezhető folyamat indul majd, ami viszont csak arra lesz elég, hogy 41 fok helyett 38-39-et mérjünk árnyékban.

Ez nem csupán az embereket, de a természetet is komoly próbatételek elé állítják, az aszályhelyzet ebben a forróságban rohamosan romlik, de az enyhülést adó vizeink is megsínylik a hőhullámot, hiszen egyre forróbbá válnak.

A Velencei-tó helyzete amúgy sem egyszerű, a 2022-es nagy aszály idején katasztrofális képet festett a száraz part, ám a tavalyi esősebb év javított a helyzeten. Most azonban ismét rossz hírek érkeztek, ugyanis az Időkép tájékoztatása szerint a szerdai napon Agárdnál néhány tized híján elérte a tó hőmérséklete a 30 fokot.

Az még hagyján, hogy a vízben hűsölni már nem igazán lehet, de a tó élővilágára is hatással van a hirtelen felmelegedés. Nem a Velencei-tó az egyetlen, melynek hőmérséklete rohamosan emelkedik, gyakorlatilag az összes állóvíz „hősokkot” kapott, így a Balaton is Tihanynál már csaknem 28 fokos, a Lupa-tó már meg is haladta ezt.

Mindeközben folyóink is egyre melegebbekké válnak, Békésnél mérve a Kettős-Körös is 28 fok fölött jár, a Maros Makónál 28,5 fokos, a Tisza Szegednél szintén megközelíti a 28 fokot. A következő napokban folytatódó kánikula miatt ezek a számok szinte biztosan emelkedni fognak, ami rossz hír a vízi élővilág számára.