promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ekkor tetőzik a borzalmas hőhullám, trópusi éjszakák kínozzák a magyarokat, a felfrissülés észrevehetetlen lesz

Ekkor tetőzik a borzalmas hőhullám, trópusi éjszakák kínozzák a magyarokat, a felfrissülés észrevehetetlen lesz

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Csak néhány hőzivatar akaszthatja meg a forróságot, de ezek sem hoznak tartós lehűlést.

Feltartóztathatatlanul ömlik a forró levegő a Kárpát-medencébe, a domborzati sajátosságok miatt pedig tartósan meg is reked a meleg, ami rendkívüli kánikulát okoz Magyarországon.

A legfrissebb előrejelzések szerint még legalább egy hétig velünk marad az átlagnál jóval forróbb időjárás, ám remélhetőleg a hétvégétől kezdve már ha csak 1-1 fokkal is, de enyhébb lesz a nappali felmelegedés.

Addig azonban fokozatosan, napról-napra melegszik tovább a levegő, így a Hungaromet prognózisa alapján csütörtöktől már 40 fokos maximumokra számíthatunk, szombaton pedig 41 fokkal tetőzik a júliusi hőhullám.

A legmelegebbre csütörtökön is az Alföldön számíthatunk, a Dunántúlon azért valamivel jobb lesz a helyzet, itt „csupán” 30-34 fokig emelkedik a hőmérséklet. A trópusi éjszakák miatt már a hajnal sem hoz jelentősebb enyhülést, csak az északi országrészben lehet 20 fok alatti hőfok, másutt azonban 24-25 fok körül lesznek a „minimumok”.

A déli országrészben már a délelőtti órákban 33-34 fokig emelkedik a hőmérők higanyszála, ami délutánra 38-40 fokig kúszik fel. Főként a középső régiókban megdörrenhet délután az ég, de tartós enyhülést nem hoznak a hőzivatarok, melyek közelében erőssé válhat a keleti szél.

A zivatarokat viharos széllökés, (lokálisan egy-egy légzuhatagban ennél több is), kisebb szemű jég és intenzív csapadék (nagyobb eséllyel a középső tájakon), valamint akár felhőszakadás is kísérheti. Estére viszont már összeesnek a gomolyfelhők, így további csapadék nem várható, délen pedig még ekkor is 30-32 fokot mérhetünk.

Az UV-sugárzás országszerte extrém erős lesz, csupán indokolt esetben menjünk napra, akkor is megfelelő fényvédelem mellett, lehetőleg kalapot viselve. Kiemelten figyeljünk oda a gyerekekre és az idősekre, a megfelelő folyadékfogyasztásra, és a gyakoribb pihenők beiktatására.