promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A gyilkos óriásrovarok Magyarországon is végzetes veszélyt jelentenek, ezért támadnak legtöbb esetben

A gyilkos óriásrovarok Magyarországon is végzetes veszélyt jelentenek, ezért támadnak legtöbb esetben

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nem csupán félelmetesek, valós veszélyt is jelentenek, jobban tesszük, ha menekülőre fogjuk, amikor megjelennek.

A nyári rovarok többsége teljesen ártalmatlan és többnyire jobban félnek az emberektől, mint amennyire nekünk kell tartanunk tőlük. Vannak azonban olyanok is, melyek ellen jobb védekezni, ilyenek a tigrisszúnyogok, amik akár betegségeket is terjeszthetnek.

Ám olyan fajtákkal is találkozhatunk, melyek láttán jobb inkább kereket oldani, hiszen ahol egy van, ott több is lehet, és csapatban támadva akár életveszélyes helyzetbe is keveredhetünk. Ilyen a lódarázs, amely agresszív módon védi territóriumát és figyelmeztetés nélkül támad, ha úgy ítéli meg, hogy valaki illetéktelenül tartózkodik a területén.

A beszámolók kellően elrettentőek: „Kollégám torkon csípte mikor kinyitott egy elosztó szekrényt. Zárt ruha, védő sisak ívvédő álarccal, de így is bemászott. Nem a gyilkolás volt a cél hanem hogy elhárítsuk a hibát. Azonnal mentőt hívtunk és szerencse, hogy nem fulladt meg a torok feldagadástól”

– írta egy kommentelő, aki szerint muszáj irtósprayt használniuk.

„Régi kolléga a faluszélén földelési ellenállást mért a villamos hálózaton. A szondát véletlenül beleszúrta egy földben lévő fészekbe. Pillanatok alatt körbekapták. Menekült a házak felé. Tudni kell, hogy egy ló sem tud előlük elfutni! Az volt a szerencséje, hogy a kapuban trécselő asszonyok azonnal felfogták a helyzet súlyosságát, látták a menekülő embert, feje körül a fekete felhővel. Beengedték a lakásba, a darazsak nagy részét kizárták. Így úszta meg a további csípéseket. Ha kint a határban történik a támadás, halálos is lehetett volna”

– így egy másik hozzászóló.

Volt aki azt írta, hogy a lódarazsak bár a méheket is pusztítják, bizonyos szempontból hasznosak is tudnak lenni, hiszen rengeteg kártevőt elpusztítanak. Az optimális azonban nem az elpusztításuk, hanem a kasok áttelepítése lenne, ami viszont nem megoldott Magyarországon. Emellett az is lényeges lenne, hogy táblán figyelmeztessék az embereket, ha a közelben lódarázs fészket fedeztek fel, elkerülvén a veszélyes helyzeteket.