promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szárnyas, vérszívó kullancsfajta lepte el Magyarországot, betegségeket is terjeszthet fájdalmas csípésük

Szárnyas, vérszívó kullancsfajta lepte el Magyarországot, betegségeket is terjeszthet fájdalmas csípésük

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

A hagyományos kullancsriasztóval hiába próbálkozunk, nem használ ellenük, ráadásul nagyon kellemetlen a csípésük.

A tavasz beköszöntétől egészen késő őszig számtalan rovarfaj lepi el a kerteket, erdőket, mezőket. Többségük ártalmatlan és nem kell tartanunk tőlük, ám vannak olyanok is, melyek a vérünket veszik, és még különböző betegségeket is elkaphatunk tőlük.

Azonban míg a tigrisszúnyog és a kullancs ellen is hatékony védekezési módszereket fejlesztettek ki, melyek ma már mindenki számára elérhetők, addig a szarvaslégy szó szerint szívós, hiszen meg sem kottyannak neki ezek a szerek.

Így aztán gyakorlatilag egyetlen lehetőségünk maradt, alaposan fel kell öltözni, ami a 35 fokos forróságban nem tűnik túl kellemes opciónak. És még ez sem biztos, hogy elegendő, hiszen a másik nevén kullancslégy előszeretettel pottyan állatok és emberek nyakába a fákról, így akár a ruházat alá is bejuthat.

Imádják a vért

Ha egyszer megtalálják az ideális gazdatestet, a kullancslegyek rendkívül ragaszkodó „társakká” válnak. Legyen szó vadállatokról, háziállatokról, vagy éppen emberekről, hosszú ideig táplálkoznak, a csípés után pedig nagyon kellemetlen fájdalmat érezhetünk.

„A légy a vérszíváskor a bőrbe kapaszkodik, és viszonylag könnyen eltávolítható, például csipesszel, egy műanyag kártyával vagy vízsugárral. A szarvaslégy csípése után az emberi bőrön helyi gyulladás léphet fel”

– idézte az Agroinform Prof. Dr. Emil Reisinger, a Rostocki Egyetem Orvostudományi Karának infektológus professzorának és dékánjának szavait.

Jó hír, hogy szívószervével nem ássa bele magát a bőr alá, az embereknél pedig leginkább a nyaki- és fejkörnyéki területeket választják, így viszonylag könnyen észrevehetők, nem bújnak meg a hajlatokban. Csípésük viszketést, pirosodás, gyulladást is okozhatnak, amennyiben utóbbi tartósabban jelen van, érdemes orvoshoz fordulni vele.

A szarvaslégy különböző élősködőket és fertőzéseket is terjeszt, mint a professzor elmondta:

"Az állatoknál a Bartonella schoenbuchensis a szervekben gyulladásos fertőzéseket idézhet elő. A baktériumok átvitelének kockázata sokkal kisebb, mint a kullancsoknál, mivel a szarvaslégy vérszívásának időtartama sokkal rövidebb.”