promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durván veszélyes kullancs jelent meg Magyarországon, akár Krími-Kongói vérzéses lázat is okozhat
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több, mint aggasztó, hogy megjelent a Hyalomma nevezetű kullancsfaj Magyarországon.

Ahogy megérkezik a jó idő, rengetegen felkapják a hátizsákjukat, és elindulnak túrázni, hiszen hazánkban rengeteg csodálatos hely van, amiket mindenképp érdemes felfedezni legalább egyszer az életben. Viszont sajnos kicsit meg tudják keseríteni a túrázás örömét a számtalan helyen előforduló kullancsok, hiszen ezek a kis élőlények rengeteg betegséget hordozhatnak magukban – a velük járó kellemetlenségről nem is beszélve.

Most kiderült, hogy a klímaváltozás hatására megjelent Magyarországon egy új kullancsfajta, a Hyalomma, ami rengeteg kórokozót hordozhat, így akár a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is – ráadásul állatra, illetve emberre is rendkívül veszélyes.

A Hyalomma megjelenése azért is különösen aggasztó, mert ennek a kullancsfajtának sok másikkal ellentétben a három átalakulási fázis során csupán két gazdára van szüksége, és nagyon gyorsan terjed, illetve szaporodik.

Úgy lehet felismerni a Hyalomma kullancsot, hogy a lábai sávozottak, vagyis csíkosak, a háti részük alja pedig barázdált. A formájuk ovális, a méretük pedig valamivel nagyobb, mint a Magyarországon már megszokott kullancsoké. A szemük fejlett, gyorsak, ráadásul képesek akár métereken át követni a kiszemelt áldozataikat, mielőtt lecsapnának, vagyis aktívan vadásznak. Leginkább a testnyílások területén telepednek meg és egy nagyobb méretű gazdatesten akár 100 Hyalomma kullancs is élősködhet.

Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy a Hyalomma mennyire terjedt el Magyarországon, de minden bizonnyal senki sem örül annak, hogy nálunk is megjelent ez a kiemelten veszélyes kullancs.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás