promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A magyarokról mondta a dalai láma, az ő szájából hallani ezt igazán felemelő

A magyarokról mondta a dalai láma, az ő szájából hallani ezt igazán felemelő

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A dalai láma mondott valamit a magyarokról, amihez fogható még soha, senki, és még mindig lélekmelengető.

Magyarország több mint 1000 éves történelme során sokszor került a környező országok figyelmének középpontjába, így aztán nem meglepő, hogy oly sok történelmi személy mondott rólunk véleményt. Dante például külön üzent a magyaroknak 700 éve, és Napóleon is egy külön kiáltványt címzett Magyarország népének, azt azonban már kevesen tudják, hogy a dalai láma is mondott valamit a magyarokról.

Egyébként vannak olyan megnyilvánulások hazánkkal kapcsolatban, amik valójában el sem hangzottak vagy le sem írták őket, megoszlik az emberek véleménye például arról is, amit állítólag George Bernard Shaw, a Pygmalion és a My Fair Lady írója mondott a magyar nyelvről az amerikai CBS-nek. Ez azután terjedt el az íróról, hogy beleszeretett egy fiatal és csinos magyar színésznőbe, Hidvéghy Valériába, akiről úgy hírlik, hogy ő volt az egyetlen, akit a 94 éves Shaw a halálos ágya mellé engedett; nem mellesleg ő volt az, aki megörökölte az írótól a Pygmalion és a My Fair Lady szerzői jogait.

„Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: Ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit”

- állítólag ez hangzott el George Bernard Shaw-tól a magyar nyelvet illetően, de erre a mai napig nincsenek bizonyítékok.

Az viszont egészen biztos, hogy a dalai láma 1980-ban olyasmit mondott a magyarokról, ami még 40 év után is felemelő érzés, megdobogtatja a szívünket. Ráadásul ezt azelőtt mondta, hogy először hazánkban járt volna, ugyanis a dalai láma eddig összesen hét alkalommal látogatott el Magyarországra:

először 1982-ben, majd 1990-ben, 1992-ben, 1993-ban, 1996-ban, 2000-ben és 2010-ben.

Legutolsó látogatása során több mint 10 ezer ember előtt tartott előadást a Sportarénában; többe között arról beszélt, hogy a 21. század a dialógus évszázadává is válhat. Budapest akkori főpolgármestere, Demszky Gábor a városházán díszpolgárrá avatta őt. A most 89 éves Dzsepcun Dzsampal Ngagvang Loszang Jese Tendzin Gyaco - akit "drága győztesnek" vagy "kívánságteljesítő drágakőnek" is szoktak nevezni - 1980-ban mondta ezt a magyarokról:

„A Földön a magyaroknak energiaközpontot védő szerepük van”.

A dalai láma korábban válaszolt arra a kérdésre is, hogy Magyarországon, a Pilisben van-e a Föld szívcsakrája: