promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes vallomást tett a rémarcú hacker, emberi életek múlnak a támadásokon, az egész világon veszélyben vagyunk
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Traumatizáló dolgokat látott a hacker a dark weben, a harminc éves tapasztalat sem tudta erre felkészíteni.

Nagyon komplex világnak tekinthető az internet legsötétebb bugyra, a dark web, amely gyakorlatilag eggyé vált az emberek fejében a világháló feketepiacaival. Az kétségtelen, hogy az internet dark web részén számos feketepiaci aktivitás mutatkozik, legyen szó fegyverkereskedelemről, kábítószer-kereskedelemről vagy adatok adásvételéről, de a dark web ennél több.

Akinek esetleg nem lenne ismerős a fogalom, a dark web alapvetően az internet azon része, amelyet hagyományos böngészőkkel és keresőmotorokkal nem tudunk megközelíteni, a Google nem indexálja ezeket az oldalakat. Kifejezetten a Tor böngésző kell, hogy ilyen weboldalakhoz hozzáférjünk és nem csak illegális oldalak találhatók a dark weben, hanem különböző blogok, titkosított chatszobák és hasonló weboldalak is.

A bűnözőknek tökéletes

A dark web azonban biztosít egy olyan anonimitást az ember számára, amely a bűnözők számára nagy kényelmet ad, mert már eleve az IP-címeket is borzasztó nehéz lekövetni, sokkal egyszerűbb azokat, amelyek a felszíni weben vannak: nem véletlen, hogy bűncselekmények elkövetésére használják sokszor ezt a világot. Elég csak Chloe Ayling esetére gondolni, akit dark webes bűnözők elraboltak és meghirdettek egy ilyen oldalon, mint egy kvázi megvehető tárgyat.

A dark webre ráadásul a legkevésbé sem biztonságos felmenni, ugyanis nem csak hagyományos bűncselekmények, hanem online gaztettek áldozatai is lehetünk: bármikor ransomware vírus kerülhet a gépünkre, lekódolhatják az összes adatunkat és ezt csak bitcoin-fizetéssel válhatjuk ki – bár ez sem mindig igaz, mert voltak olyan esetek is már, amikor a váltságdíj elküldése ellenére nem dekódoltak az áldozatok adatait.

Egy minden hájjal megkent, veterán hacker pedig szintén szétnézett már a dark web világába és olyan dolgokat tapasztalt, amire a 30 éves tapasztalata sem tudta felkészíteni. Az egyébként szörnyen kinéző, horrorfilmbe illő maszkot viselő hacker a Vice YouTube-csatornájának adott részletes interjút, ahol bevallotta, hogy kezdetben „feketekalapos” hackerként, vagyis mindenféle morális határok, etikai kódexek betartása nélkül, főként rosszindulatúan dolgozott, később vált csak jóindulatú, úgynevezett „fehérkalapos” vagy „etikus” hackerré.

Rablóból pandúr

A csatornának a hacker elmagyarázta, hogy olyan bűnözőkre kezdett el vadászni, akik kórházakat céloznak meg támadásokkal, vagy olyan vállalkozásokat, amelyek közel állnak a szívéhez. Mint fogalmazott, látott borzalmas dolgokat ebben az időszakban, amely megváltoztatta az ő életét is:

„Láttam, ahogy kórházak adatait kódolják. Az emberek szörnyű választás elé kerültek: dekódoltatom az adatokat vagy életeket kockáztatok?”

A hacker elmondta, hogy a ransomware vagyis a zsarolóvírus támadások okozzák jelenleg a legnagyobb gondot a világban, mert a profitszerzési lehetőségek miatt jelentősen megemelkedett ezeknek az aránya. Mint fogalmazott, nagy probléma a zsarolóvírusokkal, hogy ebben óriási a pénz, mert egész nemzeteket is megtámadhatnak, illetve térdre kényszeríthetnek ezzel:

„Vannak olyan állami szereplők, akik államok nevében dolgoznak és azért cselekednek, mert az állam megbízást ad erre. Ezeket a bűnözőket a pénz motiválja, nekik minden jó, hogy pénzhez jussanak, ezen felül vannak emberek, akik csak világégést akarnak látni. Ezek azok a hackerek, akik bármely rendszer után mennek, mert fennakadást akarnak okozni”

A hacker elmondta, hogy minden egyes országnak megvan a világon a motivációja arra, hogy fegyveresítse a zsarolóvírus-támadásokat, ugyanis a tökéletes aszimmetrikus harcászati forma, amely még vérontással sem jár. Hozzátette azt is: valamennyi nyugati kormány már megkereste az etikus hackerek közösségét, hogy segítsenek ilyen támadások ellen. A hacker még számos érdekességet elmondott az interjú során, amelyet az alábbi videó formájában lehet megtekinteni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás