promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zsarolóvírussal indítottak támadást: ha ilyen telefonod van, azonnal válts, mindened odaveszhet
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Amennyiben ilyen készülékünk van, azonnal érdemes egy újabbra váltani.

Rengeteg veszélyt hordoz magában, amikor hagyjuk, hogy a telefonunk elavulttá váljon, nem frissítjük az operációs rendszerünket kellő időben. Ilyenkor jóval kitettebbé válunk a vírusoknak, amelyek hatalmas kárt tudnak okozni, sokkal nagyobbat, mint azt gondolnánk – akár minden adatunk egy rossz kattintással elérhetetlenné tudják tenni.

A zsarolóvírusok pedig még ezen belül is kifejezetten veszélyes kategóriának tekinthetőek, mert szó szerint minden adatunkat zárolni tudják a telefonon és egyáltalán nem biztos, hogy ehhez ezt követően hozzáférünk. A zsarolóvírusok lényege, hogy ezt a bizonyos zárolást csak abban az esetben oldják fel, ha váltságdíjat fizetünk, amelyet általában bitcoinban kell megtenni.

A zsarolóvírusok olykor gigantikus károkat is tudnak okozni, előfordult már olyan, hogy vállalati számítógépeket támadtak meg, több millió dolláros károkat okozva ezzel. A legújabb ilyen rosszindulatú program pedig úgy tűnik, hogy bizonyos telefonokat támad meg, ráadásul pont azokat, amelyek a leginkább sebezhetőek.

A Rafel RAT elnevezésű zsarolóprogram eredete egyelőre kérdéses, viszont azt beazonosították, hogy legalább 120 támadókampányt folytattak le különböző telefonok ellen. A márkák ilyen tekintetben nem kiválasztási szempontok, ugyanis Samsung Galaxy, Google Pixel, Xiaomi Redmi, Motorola One, de még OnePlus, Vivo és Huawei telefonokat is megtámadtak, amely bizonyítja, hogy bármely telefon ellen hatékony lehet.

De mi a közös pont, mi az a gyengeség, amit a kiberbűnözők kihasználnak? Az, hogy az érintett telefonokon elavult Android volt, általában Android 11 vagy még annál is régebbi operációs rendszer. A statisztikák szerint a megfertőzött telefonok 87.5%-a volt ilyen elavult operációs rendszerű telefon, miközben 12.5% volt Android 12-es vagy 13-as.

A szakértők szerint különböző gyanús e-mailek, valamint korrumpált applikációk segítségével jutnak ezek a zsarolószoftverek a telefonra, ezért nagyon fontos, hogy mindenki megfelelő vírusirtót használjon, ne töltsenek le APK-kat anélkül, hogy megfelelően ellenőrizték volna annak forrását, valamint ne fogadjanak el olyan engedélyeket, amelyek gyanúsak és egy adott apptól nem megszokottak.

Természetesen a legfontosabb az lenne, hogy egy olyan készülékre váltsunk, amelyen már a legfrissebb Android van, mert így fokozottabb a védelem. Szerencsére rendelkezésre állnak a telefonon belüli védelmi eszközök is, például a Google Play Protect, amelyről a Google már ki is jelentette, hogy véd a Rafel RAT zsarolóprogram ellen.

Forrás: Bleeping Computer

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás