promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy etikus hacker fedte fel a döbbenetes titkot: ezzel a pofonegyszerű módszerrel mindenünket elvehetik
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon komoly veszélyben lehetnek az adataink, ha nem figyelünk eléggé.

Bár tudnivaló, hogy a kiberbűnözők a digitális világunk titkos zugaiban rejtőznek, egy etikus hacker most megosztott néhány hasznos információt arról, hogyan vehetjük észre az intő jeleket egy esetleges támadás esetén.

A Daily Mail cikkében Laura Kankaala hacker osztotta meg a tapasztalatait a témában, és bizony igen érdekes példákat említett. A hacker szerint ha hirtelen túlmelegedik az eszköz vagy véletlenszerű zöld fény jelenik meg a képernyőn, egyértelműen azt jelenti, hogy valaki figyel minket. Most nézzük is ezeket az intő jeleket részletesebben.

Egy zöld pont jelenik meg a képernyőn

Kankaala elmondása szerint, ha egy zöld pontot látsz az Android típusú készüléked képernyőjén vagy egy narancssárga pontot az iPhone-nál, az egy egyértelmű figyelmeztető jel lehet arra, hogy feltörték vagy egy veszélyes vírus telepítettek a telefonodra.

Ezek a fények általában akkor jelennek meg, amikor az eszköz mikrofonja vagy kamerája használatban van, ám ha ez magától aktiválódik az jó eséllyel azt jelenti, hogy valaki kémkedik utánunk.

Az alkalmazások áttekintése és az esetleges ismeretlenek törlése segíthet egy ilyen támadás esetén, sőt az is ha megpróbáljuk visszaállítani a telefon gyári beállításait, tanácsolja Kankaala.

A telefon felmelegszik

A telefon felmelegedése szintén figyelmeztető jel lehet, hogy rosszindulatú szoftvereket telepítettek a készülékünkre.

Ha a folyamatos helymegosztás engedélyezve van, valószínűleg megmagyarázhatatlan módon gyorsan le fog merülni majd a telefonod, és érezni fogod, ahogy egyre inkább felmelegszik

- mondja a hacker.

Furcsa e-maileket kapsz a közösségi oldalaidról

Ha e-maileket kapsz a bankodtól vagy a közösségi oldalaidról, amelyekben megkérdezik, hogy módosítani szeretnéd-e a jelszavad, az annak a jele lehet, hogy el akarják lopni a személyes adataidat, így ha bármi hasonlóan gyanús üzenetet kapsz, ezekre semmiképpen sem szabad reagálni.

Felhívnak a banktól

A hackereknek egyáltalán nem kell furfangos alkalmazásokat telepíteniük, hogy megcélozzák a telefonodat, sőt leggyakrabban hívások és SMS-ek segítségével támadnak.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a mobiltelefont használó embereket megcélozzák az a telefonhívás. A hackereknek nagyon könnyű pénzintézetek adatai közt a telefonszámokat megszerezni. Ezután jönnek a rejtélyes hívások a bankuntól általában azzal az indokkal, hogy gyanús kártyaforgalom történt a számlánkhoz köthetően ezért mielőbb kérik, hogy adjuk meg nekik a személyes adataid. Ezeket azonban elég egyszerű kiszűrni, mert a bankodnak már alapból is megvannak ezek az adatok, így semmi szükségük nincs azt még egyszer elkérni 

- figyelmeztetett az etikus hacker.

Ha még többet szeretnél megtudni a hackerek titkos módszereiről, nézd meg az alábbi videót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás