promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi lehetett az a csillagkapuhoz hasonló tárgy, amit a fáraók óriási temploma mellett láthattunk?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezen még a fáraók is teljesen ledöbbentek volna, látványos felvételeken a munkálatok.

Sokszor hallhatjuk a feltevést, hogy a piramisokat, valamint a hatalmas ókori építményeket nem emberek építették, azonban elhamarkodott dolog lenne azt hinni, hogy elődeink képtelenek voltak bonyolult építészeti megoldásokat alkalmazni.

Mint ahogy azt is, hogy a modern ember ne tudna felépíteni egy a piramisokhoz hasonló bámulatos építményt, ugyanis a mai kor eszközeivel már jóval könnyebb dolguk van, mint az évezredekkel ezelőtti építészeknek és munkásoknak.

Eleink szolgák tízezreit vetették be annak érdekében, hogy a monumentális épületeket hosszú évek alatt felhúzzák, manapság kis túlzással egy felhőkarcolót hónapok alatt szerkezetkészre elkészítenek, jóval kevesebb emberi erőforrást alkalmazva – a körülményekről már nem is beszélve.

Az Egyiptomban található Abu-Szimbel templomegyüttes is az emberi leleményességet dicséri, legyen szó akár az ókoriakról, akik felépítették, akár az újkoriakról, akik nemes egyszerűséggel arrébb rakták, hogy ne árassza el az Asszuáni-gát hatalmas víztömege.

Évek munkája volt csak az áttelepítés megszervezése, ám az 1800-as években újrafelfedezett szentélyt végül az 1960-as években apró darabokra vágták, majd 180 méterrel arrébb összerakták. Az esetenként csaknem 30 tonnás darabokba lyukakat fúrtak, majd ragasztóval töltötték fel, és egy hatalmas tartókonzolon pontosan úgy illesztették össze, ahogy azt az ókorban tették.

A konzol úgy nézett ki, mint egy óriási csillagkapu, ami már önmagában a modern építészet zsenialitását jelzi. A komoly nemzetközi összefogást igénylő munkálatok ugyan iszonyatos pénzekbe kerültek, ám végül sikerült elkerülni, hogy örökre odavesszen a történelem egyik legfontosabb ókori emléke, amely így a világ legnagyobb áttelepített építményévé vált.

Az említett furcsa tartókonzol nem mellesleg az alábbi felvételen is látható:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás