promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezért lett Grúziából Georgia, különös okok húzódnak a szokatlannak tűnő névváltás mögött
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Másoknál is felmerült már a kérdés? Itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

Sokak fülét megüthette az Európa-bajnokságon, hogy a torna egyik meglepetéscsapatát, a Portugáliát a csoportjában legyőző – ezzel Magyarországot kiejtő –, és továbbjutó Grúziát a köztévében Georgiának hívják.

Habár a grúzok (vagy georgiaiak, kinek hogy tetszik) a nyolcaddöntőben is megszerezték a vezetést, Spanyolország végül túl nagy falatnak bizonyult számukra. A kérdés ugyanakkor továbbra is adott. Miért lett Grúziában Georgia?

A válasz leginkább politikai, mintsem nyelvészeti, mégis az Élet és Irodalomban adták meg rá a legkielégítőbb választ, ami sokak számára végre pontot tehet az ügy végére.

A Magyarországnál területileg és lakosságszámban is kisebb ország kormánya már 2009 óta küzd azért, hogy a nemzetközi elnevezés Georgiára és georgiaira változzék. Ezt a kérést a magyar parlamentben is elfogadták, így a Külügyminisztérium is támogatta, hogy a hivatalos használat a Georgia legyen. Martonyi János akkori külügyminiszter kiemelte, hogy a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok miatt használják a kért megnevezést.

De miért olyan lényeges ez Georgia számára?

A válaszhoz még korábbra kell visszamenni az időben, ugyanis a 2008-as grúz-orosz háborút követően a helyi kormányzati szervek azt kifogásolták, hogy a „Grúzia” szó orosz eredetű, és nemzeti méltóságuk megőrzése érdekében meg kell szüntetniük a használatát.

Így bár a magyar füleknek még másfél évtized után is a Grúzia/grúziai megnevezés lehet a megszokott, a georgiaiak számára ez egyfajta szembenállást is jelez, a névváltoztatással pedig ezt Magyarország is tiszteletben tartja.

Mindazonáltal az ÉS magyarázata szerint az ország korábban használatos megnevezése kalandos történetű, és a kifejezés inkább török/perzse eredetű, nem pedig orosz. A georgiaiak mindenesetre tökéletesen megoldották ezt a problémát, hiszen ők maguk Szakartvélónak hívják az országukat – úgyhogy ha igazán biztosra akarunk menni, használjuk ezt!

Ha már szóba került, ne felejtsük el azt se megemlíteni, hogy bárhogy is hívjuk az országot, egészen káprázatos tájak vannak arrafelé:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás