promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
EB: Mennyire pontosak az állatok, akik focitornák eredményeit tippelik meg?

EB: Mennyire pontosak az állatok, akik focitornák eredményeit tippelik meg?

Borítókép:  Profimedia/TASS/Peter Kovalev
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Már a 2008-as Európa-bajnokság óta gyakorlatilag hagyományként tekinthető, hogy egy kiválasztott állattal eredményt jósoltatnak, ezért érdemes feltenni a kérdést: mekkora sikerességgel jósolnak ezek az állatok?

Az egész lavinát ebben a tekintetben Paul, a tintahal indította el 2008-ban, most pedig Ludwig, a tacskó volt az, aki az idei EB eredményeit megkísérelte megjósolni. Ludwig ráadásul eddig nem áll rosszul, azt sikeresen megjósolta, hogy a nyitómeccsen Németország meg fogja verni Skóciát, ezért érdemes odafigyelni a végső jóslatra: szerinte Portugália Európa-bajnok lesz!

Hogy megvizsgáljuk az állatok tippelési sikerét, érdemes az egész „atyjával”, Paul-lal kezdeni. Esetében úgy szedték ki belőle a jóslatot, hogy két dobozt helyeztek el előtte, és bármelyiket is választja, az lesz az ő jóslata, szerinte az a csapat fogja megnyerni az adott mérkőzést, vagy akár az egész tornát. Ezt a 2008-as EB és a 2010-es VB esetében alkalmazták és Paul-nak páratlan sikere lett: 14 mérkőzésből 12-t eltalált, köztük a VB-döntő győztesét. Ez még Totóban is komoly pénznyereményt hozna!

Sajnos Paul nem sokkal a 2010-es VB-t követően elhunyt, helyébe pedig Emma, a malac lépett 2012-ben, akit szintén a német válogatott mérkőzéseivel kapcsolatos jóslatok közlésével bíztak meg. Emma is fantasztikus teljesítményt nyújtott: minden egyes német mérkőzés győztesét pontosan megmondta, ráadásul még azt is megjósolta, hogy a németek nem fognak döntőbe jutni.

Nelly, az elefánt szintén a 2012-es EB mérkőzései kapcsán került képbe, őt is azzal bízták meg, hogy jósoljon, miután a 2006-os női VB és a 2010-es férfi VB kapcsán sikeres tippeket tett. Nelly úgy választotta ki a győztest, hogy a kis labdáját a megfelelő kapuba rúgja, ez pedig hasonlóan nagy sikerekhez vezetett, mint Paul módszere: az elefánt többek között megjósolta azt is, hogy a 2013-as BL-döntőben a Bayern München megveri a Borussia Dortmundot.

A 2014-es Világbajnokság kapcsán több állatot is megpróbáltak a jóslásba befogni, de ők jóval kevésbé voltak sikeresek: Flopsy, a kenguru csak egy tippet talált el a kettőből; Shaheen, a teve többet is eltévesztett; Maddame Shiva, a tengerimalac a legtöbb tippjét eltévesztette; valamint Big Head, a teknős is mindössze egyet talált el a két tippje közül. Ezen kívül még pingvinekkel és szamarakkal is próbálkoztak, mindegyikük meglehetősen pontatlanul jósolt.

Egészen Mystic Marcus megjelenéséig nem volt igazi jósállat a világon, Marcus azonban minden várakozást felülmúlt: megjósolta a 2014-es Wimbledon-győztest, a 2014-es VB-győztest, sőt, még politikai jóslatai is voltak, ugyanis egyebek mellett Donald Trump elnökké választását és Nagy-Britannia EU-ból való kilépését, a Brexitet is pontosan megmondta. Marcus viszont a 2018-as VB alatt már nem volt valami pontos: úgy tippelt, hogy Belgium, Argentína, Nigéria és Uruguay jut be a legjobb négy közé, ebből mindössze Belgium teljesült. A másodosztályú Derby County tulajdonosa elmondta, hogy ők gyakran jósoltattak Marcusszal és meg is jósolta, hogy nem fognak feljutni a Premier League-be 2018-ban.

Ezután jött Achillesz, a süket macska, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a 2017-es Konföderációs Kupán három meccsből négyet pontosan jósolt meg, így a 2018-as VB-re ő volt az ügyeletes jós. Az orosz zászlóba öltöztetett cica úgy választotta ki a győztest, hogy az adott zászlóval ellátott tálból kezdett enni, ennek pedig vegyes sikerei lettek:

Azt sikeresen megjósolta, hogy Oroszország meg fogja verni Szaúd-Arábiát és Egyiptomot, hogy Irán meg fogja verni Marokkót és Brazília meg fogja verni Costa Ricát, viszont azt már pontatlanul jósolta meg, hogy Svájc megveri Svédországot, Nigéria pedig minden várakozás ellenére megveri Argentínát.

Ezután jött Rubio, a tintahal, aki Japánnak a csoportkörös eredményeit jósolta meg 100 százalékos pontossággal, azonban neki nem volt lehetősége a torna hátralévő részét pontosan megjósolni, mivel a beszámolók szerint tengeri étel lett szegényből. 2022-ben aztán jött Taiyo, a vidra, aki pedig azt jósolta meg, hogy Japán meg fogja verni Németországot.

A mostani EB-n Ludwigon kívül még Walter, az orangután próbált jósolni, azonban nem tudta eldönteni, hogy Németország vagy Skócia fogja megnyerni a nyitómeccset. Rana, az oroszlán is beszállt a jóslásmániába, ő az angol-szerb meccsre próbálkozott egy döntetlennel, azonban 1-0-ra az angolok nyertek, így ez a tipp nem jött be. Az idei EB-n tehát úgy tűnik, Ludwig tippel a legjobban, összességében pedig talán Paul áll még a mai napig is a legjobban a tippek tekintetében.

Forrás: Indy100