promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szellemek tartják életben a világ egyik leghíresebb kocsmáját, több mint ezer éve áll nyitva az ajtaja a szomjas vándorok előtt
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az angol kocsmakultúra világhírű, a britek egyik kedvenc időtöltése a pubokban való ücsörgés - az egyik legkülönlegesebb kocsma majdnem EZER éve várja a lazításra vágyókat.

A Ye Olde Trip to Jerusalem egy keresztes kocsma Nottinghamban, amelyet 1189-ben alapítottak - abban az évben, amikor VIII. Gergely pápa harmadik keresztes hadjáratra szólított fel a Szentföldre, és amikor Oroszlánszívű Richárd angol király lett, és megkezdte a harmadik keresztes hadjárat megszervezését. A pub berendezése a mai napig a puritán középkori esztétikára épül.  A kocsma a Castle Rocks és a nottinghami vár falai alatt, a városközpont szívében található.  Számos ember által készített alagút és barlang vezet hozzá, amelyek több mint ezer évre nyúlnak vissza.  Robin Hood, az angol folklór egyik alakja, akiről úgy tartják, hogy egy Nottinghamshire-ben élt és a keresztes hadjáratra indult valós személyen alapul, állítólag gyakran megfordult a fogadóban.  A beszámolók alapján a fogadóban a mai napig rendszeres vendégek az egykori keresztes lovagok szellemei.
Oroszlánszívű Richárd király és emberei a kocsmában gyűltek össze, mielőtt elindultak volna a harmadik keresztes hadjáratra Jeruzsálembe, innen kapta a kocsma a nevét.  Bizonyítékok utalnak arra, hogy a kocsma sziklába épített barlangokat a Nottingham-kastély sörfőzdéjeként használták, és a kastély 1067-es építésének idejéből származhatnak, majd a kastély falain kívül a városlakók kocsmájaként bővítették ki.

Oroszlánszívű Richárd Anglia legendás királya, a walesi hercegségekben, valamint Írország uraként, Normandia, Aquitánia és Gascogne hercegeként, Ciprus uraként, Poitiers, Anjou, Maine és Nantes grófjaként, valamint Bretagne főuraként is számon tartották.  I. Richárd az Anjou-birodalom (amelyet néha az első angol birodalomnak is neveznek) idején Franciaország nagy része felett szintén uralkodott. 
Richárd már 1187-ben Poitou grófjaként vette fel a keresztet. Apja és II. Fülöp 1188. január 21-én Gisorsban tette ezt meg, miután hírt kapott Jeruzsálem Szaladin általi elestéről. Miután Richárd király lett, ő és II. Fülöp megegyeztek a harmadik keresztes hadjáratban, mivel mindketten attól tartottak, hogy távollétük alatt a másik bitorolja a területeit, közösen szervezték meg a keresztes hadjáratot.

Szinte elképesztő, hogy már majdnem ezer éve működik megszakítás nélkül a kis Nottinghamben található fogadó. Amennyiben Angliában járunk, érdemes lehet egy kitérőt tenni felé - a Londonban lévő kilencésháromnegyedik vágányt sokan meglátogatják, ám a keresztes lovagok kocsmájáról szóló beszámolóink hallatán biztosra vehetjük, hogy leesik az ismerőseink álla.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás