promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felbecsühetetlen leletekre bukkantak az Aldi és a kocsma között
Borítókép:  AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy kelet-angliai Aldi üzlet és egy kocsma között, egy vasúti sín mellett találtak rá még 2003-ban arra az uralkodói sírkamrára, melybe feltehetőleg a szász uralkodói család egyik tagját temethették el 1400 éve. Olyan tárgyak kerültek elő a sírból, melyek párjukat ritkítják a szigeten. A leletekből berendezett kiállítás most visszatér a városba, ahol találták őket.  

2003-ban az angliai Prittlewell mellett folyt útépítés – egy Aldi üzlet és egy kocsma között –, amikor egy munkagép ősrégi tárgyakat forgatott ki a földből a vasúti sínek közvetlen közelében. A munkához látó régészek fogzománc darabkákat is találtak, melyekről azt sejtették, hogy egy hatodik századi angol-szász hercegé lehetett.

Amikor a londoni régészeti múzeum munkatársai a helyszínre érkeztek, és elkezdtek ásni, leesett az álluk. Egy négy méter hosszú, másfél méter mély uralkodói sírt fedeztek fel, melyben több mint negyven felbecsülhetetlen értékű régi tárgyat találtak. Arany pénzérmét, ezüstözött edényt, serleget, egy ősrégi lantot, egy kancsót és egy olyan dobozt is találtak, mely a tudomány jelenlegi állása szerint a legrégebbi festett famunka, amit Nagy-Britannia területén felleltek.

A szakemberek feltételezése szerint így nézhetett ki eredetileg a sír az Aldi üzlet mellett (Fotó: AFP)


A tárgyakat a BBC cikke szerint gondosan megtervezett módon helyezték el a sírban a holttest mellett. A régészek a Prittlewelli herceg nevet adták a férfinek, akinek feltárták a sírját. Azt feltételezik, hogy a sír Saebert essexi szász király testvérének, Seaxáé lehet és valamikor Krisztus után 575 és 605 között áshatták.

Sophie Jackson, a londoni régészeti múzeum vezetője szerint a brit régészet számára a sír teljes feltárása és leletanyaga nagyjából olyan értéket képvisel, mint Tutanhamon sírkamrája a Királyok völgyében, Egyiptomban. A leleteket most újra abban a városban fogják kiállítani, ahol megtalálták őket. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás