promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az alföldi látnok 300 évvel ezelőtt látta az internetet és a repülőgépet, nyugtalanító leírást közölt jelenünkről
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyszerű, tiszta megfogalmazással beszélt bonyolult dolgokról.

Az egyik legalapvetőbb emberi viselkedésforma, hogy szeretnénk tudni, mit hoz a jövő: sokan persze nem vágynak mélyreható társadalmi elemzésekre, megelégednének a jövőheti lottószámokkal is. Nem csoda hát, hogy a különböző jósok, jóslatok nagy népszerűségnek örvendnek: bár sokan vannak, akik élből elutasítják a műfajt, azért a "rajongótábor" is igen népesnek mondható.

Vannak jósok, akiknek a nevük már rég elfelejtődött, míg vannak olyan, akiknek neve több száz éve közszájon forog. Minden idők leghíresebb jósáról, Nostradamusról már mindenki hallott, de a századunkban élet bolgár misztikus jósnő, Baba Vanga neve is sok embernek csenghet ismerősen.

A híres jósok mellett az még hazánkban is kevéssé köztudott, hogy itthon is voltak akik jövendölésekbe bocsátkoztak. Natália nővérről, a keresztény misztikusról már mi is írtunk, akinek rendszeresen megjelent a Szűz Mária, az egyik ilyen látogatása alkalmával utasítást adott egy kápolna felépítésére, amely megvédte volna Magyarországot a második világháború és a kommunizmus következményeitől.

A jelenésre abban az időben nem figyeltek, a kápolna végül tavaly épült fel a Normafán, a Szent Anna réten: portáluk is ott járt az avató ünnepségen, galériát is készítettünk az eseményről.

A keresztény hagyomány mellett hosszú ideig párhuzamosan létezett az ősmagyar hagyomány is. Egyik ilyen legrejtélyesebb jósunk, akinek működési ideje bizonytalan (valamikor a 18. században élt minden valószínűség szerint az Alföldön) Teknyőkaparó névre hallgató táltosember - beszélő név, feltehetőleg a foglalkozása után kapta.

Teknyőkaparóval már a kora 20. századi néprajzosok is sokat foglalkoztak, próbálták személyét kutatni - amit viszont biztosan tudunk, azok a jóslatai. Többek között így beszélt a később valóban bekövetkező makói árvízről:

"Olyan nagy árvíz gyün ránk, hogy a Száraz utcán Barna halász harcsát halász."

De a technikai fejlődéssel kapcsolatban is voltak meglátásai, viszonylag egyszer szavaiban észrevenni az autó és a repülőgép koncepcióját (sőt, a bombázó repülőgépekét), és a globális világot is internettel, telefonnal, maximumra pörgetett kapitalizmussal:

Kései utódaink majd meglátják a vasmadarakat repülni, mög lőcstelen kocsik szaladgálnak. A vasmadarak meg is tojnak, és akkor robban, összedűlnek a házak.

Össze lösz még úgy fűzve a világ dróttal, hogy na. 

Minden utcasarkon kocsma lösz, minden sarkon bót lösz, minden utcasarkon kupleráj lösz.

Nem lehet mögismerni a férfit a nőtül. 

Szemérmetlenködnek, nem ismernek szégyönt a nők. 

A Teknyőkaparónak hívott táltos a jövőre nézve nem sok jót jósolt: háborúkat, mindjárt hármat is. A "tizennégyes" nem lesz nagy (talán az 1914-ben kitört első világháborúra gondolt), a második szintén nem lesz nagy (második világháború, aminek a lezárást jelentette az atomfegyver), szerinte a harmadik lesz a példátlan pusztulást hozó (ami ha kitör, a fegyverkezés fejlődése miatt könnyen elképzelhető).

A fent közzétett videóban az érdeklődök Teknyőkaparó jóslatainak részletes elemzését is meghallgathatják.

forrás: Ripost

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás