promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő ősi rejtélyre bukkant egy régész expedíció Dél-Amerikában: 16 óriási kőszobor, a tudósok nem értik
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem csak szobrokat, de misztikus sziklarajzokat és más dolgokat is találtak az eddig feltáratlan helyen.

A brazil Nemzeti Történelmi és Művészeti Örökség Intézet (Iphan) régészei 16 új régészeti lelőhelyet fedeztek fel egy nagy terület felmérése során a Tocantins állam keleti részén fekvő Jalapão területén.

A brazil kulturális minisztérium sajtóközleménye szerint a lelőhelyeken sziklarajzokat - köztük emberi és állati lábnyomokat, vésett szimbólumokat és égitesteket ábrázoló alakokat - találtak, amelyek feltehetően 2000 évvel ezelőtt készültek.

Rômulo Macedo régész vezeti azt a csapatot, amely 2022 óta kutat a térségben feltáratlan lelőhelyek után. Ez a 16 lelőhely csak a legfrissebb kutatások eredménye.

Macedo azonban egy nyilatkozatában elmondta, hogy az olyan emberi tevékenységek, mint a vandalizmus és az erdőirtás, valamint az olyan természeti katasztrófák, mint a szélerózió és az erdőtüzek, veszélyt jelentenek a nemrég megtalált lelőhelyekre. A lelőhelyek megőrzésére tett erőfeszítései részeként az Iphan természetvédelmi és oktatási projekteket indít a régióban a lelőhelyek védelme érdekében.

A felfedezés a Jalapão régióban található régészeti lelőhelyek komplexumát egészíti ki, ahol az emberi jelenlét már 12 000 évvel ezelőtt is dokumentált volt.

Az államban számos olyan lelőhely van, amelyet az Iphan regisztrált, és ezek közül sok már egy nagyobb, Jalapão területén található régészeti komplexum részét képezi. Ezek a területek magukban foglalják a gyarmatosítás előtti régészeti lelőhelyeket, amelyek az európai gyarmatosítók érkezése előtt jöttek létre, valamint 12 000 évre visszamenőleg emberi települések bizonyítékait.

Az ősi építmények jelenléte továbbá hangsúlyozza a régió jelentőségét az Amazonas-erdő és a közép-brazíliai Cerrado bioszféra találkozási pontjaként.

Ahogy az Amazonas menti államokban felgyorsul az infrastruktúra fejlesztése, Tocantinban jelentősen megnőtt a régészeti kutatások száma a környezetvédelmi engedélyezés részeként.  Ez lehetővé tette, hogy olyan régészeti lelőhelyekről gyűjtsenek adatokat, amelyeket korábban nem kutattak.

Ebben az esetben a régészeti munkát a gazdasági tevékenységek által érintett területeken az örökség megőrzésével foglalkozó vállalatok végzik. Két kulcsfontosságú intézkedést helyeztek előtérbe: a feltárt értékekkel kapcsolatos információk szervezése és megosztását, valamint a régészeti szempontok beépítését a környezetvédelmi engedélyezési eljárásokba.

forrás: arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás