promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Fantasztikus felfedezés a kipcsakok földjén, a rejtélyes birodalom nagy idejéről tanúskodik

Fantasztikus felfedezés a kipcsakok földjén, a rejtélyes birodalom nagy idejéről tanúskodik

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A maga idejében a térség egyik legfejlettebb és legerősebb állama volt.

Kazahsztánban a régészek lenyűgöző felfedezést tettek egy 2000 éves sírdombnál, amely tele volt arany ékszerekkel és egy tükörrel, ami az ősi Kangju birodalomhoz kapcsolódik. Az ásatások során feltárt leletek egy gazdag és fejlett civilizációra utalnak, amely fontos szerepet játszott Közép-Ázsia történetében.

A Kangju birodalom, amely a Kr. e. 2. századtól a Kr. u. 5. századig létezett, a Szír-Darja folyó mentén helyezkedett el. Fővárosa Beitian volt, amely a Szír-Darja középső szakaszán található. A birodalom stratégiai elhelyezkedése miatt jelentős befolyással bírt a politikai helyzetre a régióban, különösen a Selyemút mentén, amely a kereskedelmi kapcsolatok és a gazdasági fejlődés kulcseleme volt​.

Az ókori Kína híres utazója és diplomata, Zhang Qian, Kr. e. 128-ban tett látogatása során említette először a Kangju birodalmat. Leírása szerint a Kangju népe nomád életmódot folytatott, és nagy hasonlóságot mutatott a Jüedzsi népével. Az akkori adatok szerint a birodalom 600 ezer lakossal és 120 ezer fegyveres harcossal rendelkezett, ami jelentős katonai erőt képviselt​.

A Kangju birodalom szoros kapcsolatban állt a környező népekkel és birodalmakkal, beleértve a Yuezhi, a Sogdiana és a Dayuan népeit is. Az évek során a Kangju területileg is kiterjedt, magába foglalva az Aral-tó és a Kaszpi-tenger térségét, valamint az Urál-vidéki törzsek is adót fizettek nekik prémek formájában. A birodalom a Selyemút mentén fekvő stratégiai pontok ellenőrzésével is erősítette gazdasági és politikai pozícióit.

A sír feltárása során talált arany ékszerek és tükrök azt sugallják, hogy a Kangju birodalom nemcsak katonailag, hanem kulturálisan és gazdaságilag is fejlett volt. A sírban talált tárgyak közé tartoznak különféle díszek, fegyverek és háztartási eszközök, amelyek bepillantást engednek az akkori emberek mindennapi életébe és temetkezési szokásaiba. Az ékszerek, például az aranygyűrűk és a díszes tükör, a magas társadalmi státuszt és a művészi készségeket is tükrözik.

A Kangju birodalom hosszú fennállása alatt jelentős hatással volt a közép-ázsiai régióra. Az ásatások során előkerült leletek tovább bővítik ismereteinket e rejtélyes és gazdag múltú birodalomról, amely meghatározó szerepet játszott a térség történelmében és a Selyemút fejlődésében. Az ilyen felfedezések nemcsak a történészek és régészek számára fontosak, hanem mindenki számára, aki érdeklődik az emberi történelem iránt és szeretné jobban megérteni az ősi civilizációk örökségét. Képeket a felfedezésről IDE kattintva lehet megtekinteni.

forrás: Arkeonews