promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Harmincezer évig uralkodó királyokról és óriásokról számolnak be a sumér szent iratok - a legvadabb elméletek szerint Földön túlról érkezett istenek uralták Mezopotámiát
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legősibb szent iratokhoz képest a Biblia meglehetősen fantáziátlannak tűnik.

Az emberek fantáziáját már nagyon régóta izgatja az óriások létezése - még egy Facebookon megosztott látványosan photoshopolt kép is képes sok megosztást generálni. Ezidáig még nem találtunk minden kétséget kizáró bizonyítékot óriások egykori létezésre (leginkább extrém nagy méretű, emberszerű csontokat kellene találni a bizonyításhoz), azonban bizonyos ókori leírások a kétely legkisebb jele nélkül írnak egykori létezésükről.

Már portálunkon is írtunk Josephus Flaviusról, az ókori Róma egyik legnevesebb történészéről, aki az óriások egykori lakhelyét Egyiptomban azonosította, munkáiban részletesen beszámol róluk:

Vannak azonban régebbi forrásaink is. A sumér civilizáció és kultúra egyike a legrégebbieknek, az ő leírásukból tudunk Alulimról. Alulim, az ősi sumér király, a sumér mítoszokban és történetekben szereplő egyik legősibb uralkodó, aki állítólag 28800 évig volt hatalmon - a demokrácia akkoriban nem dívott különösebben. Az ősi sumér nyelven írott agyagtáblák számos mítoszt és királylistát tartalmaznak, amelyek bemutatják Alulim uralkodását és hatalmát.

Alulim legendája szerint ő volt az első király, aki felvette a koronát az Édenkert földjén, azaz a Mezopotámiai régióban, az Eufrátesz és a Tigris folyók völgyében. A sumér hagyományok szerint Alulim a városállamok korszakában uralkodott, egy időszakban, amelyet a sumér városállamok kialakulása és fejlődése jellemez a 28800-as számnak a sumér mitológiában szinte biztosan van valamilyen mélyebb, misztikus jelentése is.

Az ilyen extrém hosszú ideig uralkodó királyok mellett a sumér leírások értekeznek  "Anunnaki"-ról is: rejtélyes, istenszerű lények az özönvíz előttről, akik emberi szemmel nézve óriások voltak -  ez azért nagyon érdekes, mert a Bibliában említenek egy óriásokból álló fajt, az anakitákat, akiktől Góliát származik.

A szövegek szerint az Anunnakik An-tól, az ég istenétől származnak. Egy özönvizet küldenek a földre, hogy elpusztítsák ezeket a leszármazottakat, vagy hogy kiszorítsák őket a földről és az alatta lévő barlangokba kényszerítsék őket. Ha összehasonlítjuk ezt a történetet a nefilimek vagy "bukott angyalok" bibliai szemléletével, az égből leszálló Anunnakikkal, akkor sokkal több kontextuális információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy értelmet nyerjen a mítosz, mindkét esetben az istenektől leszármazott óriások döntöttek úgy, hogy a földön élnek.

Az alábbi videókból az érdeklődök sok érdekes dolgot megtudhatnak a sumér mitológia óriásairól:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás