promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így tanítják Pekingben magyarul a kínaiakat, több mint 60 éve van már erre lehetőség

Így tanítják Pekingben magyarul a kínaiakat, több mint 60 éve van már erre lehetőség

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Hihetetlenül szorgalmasak a diákok, ám a lelkesedés kell is ahhoz, hogy elsajátítsák a nyelvünket.

Magyarul tanulni a komolyabb kihívások közé tartozik, ezt talán még mi, anyanyelvi szinten beszélők is tudjuk – igaz, leginkább a külföldiek vallomásából. Legyen szó ugyanis akár a kiejtésről, akár a nyelvtanról, vagy épp a szórendről, helyesen megtanulni magyarul nem akármilyen feladatnak bizonyul.

Mégis, időről-időre találkozhatunk olyanokkal, akik hazánkba látogatnak, beleszeretnek a kultúránkba, megtanulják a nyelvünket, majd büszkén próbálják elsajátítani azokat a nyelvi fogásokat, amitől igazán ízesen lehet magyarul beszélni. Ezeket az embereket közmegbecsülés övezi országunkban, mint ahogy azokat is, akik külföldön tanultak meg magyarul és ott tanítják nyelvünket más nemzetek diákjai számára – erre is mutattunk nem is olyan régen példát:

És persze olyan magyarok is vannak, akik külföldi diákokat tanítanak meg a nyelvünkre. Csaba is közéjük tartozik, akit Sziszi mutat be nekünk – mindketten magyarul tanítanak. Csaba elmondta, hogy kínaiakat tanítani tanárként álom, hiszen fogékonyak és minden feladatot megcsinálnak, hogy sikeresen elsajátítsák a tanultakat.

„Ez egy nagyon felszabadító élmény. Azzal sem mondok újat, hogy rettenetesen szorgalmasak. Ami egy nyelv tanulásánál nagyon fontos, hogy megtanuljuk a szükséges szavakat. Ebben nagyon jók, néha túl jók is. Talán egy kicsit a lazaságot hiányolom, hiszen nagyon fontos, hogy élvezzék is a nyelvtanulást”

– fogalmazott.

Csaba a Pekingi Idegennyelvi Egyetemen tanít, ez Kína legfontosabb ilyen jellegű intézménye, és 1961 óta van magyar szak az egyetemen. Így néhány évvel ezelőtt olyan öregdiákokkal is találkozhatott, akik tökéletesen beszélnek magyarul mind a mai napig.

Manapság egyre népszerűbb magyarul tanulni Kínában, mostanra már tíz egyetemen is elsajátíthatják a nyelvünket a diákok, akik legfőképp azért tanulnak magyarul, hiszen az angol szakokra nagyon limitáltak a helyek, ám európai nyelvként még mindig vonzó a tanulók számára.