promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Németország kimondta: öt éven belül háborúra készül, Putyin durva bosszút ígért, ha nyugati fegyverekkel támadják Oroszországot
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz elnök Trumpról és Izraelről is beszélt a szentpétervári nemzetközi sajtótájékoztatón.

Németországban sürgető figyelmeztetést adott ki Boris Pistorius védelmi miniszter, aki parlamenti meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az országnak készen kell állnia egy esetleges háborúra 2029-ig. A Portfólió által idézett miniszter hangsúlyozta, hogy három fő területre kell összpontosítani: a katonai állományra, a fegyverrendszerekre és a pénzügyi forrásokra.

Pistorius azt is felvetette, hogy érdemes lenne újra bevezetni a sorkatonaságot, valamint jelentős mértékben modernizálni a Bundeswehrt, azaz a német fegyveres erőket. A miniszter szerint mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy Németország megfelelően felkészülhessen az esetleges konfliktusokra.

Ugyanakkor Pistorius világossá tette, hogy Németország nem törekszik háborúra Oroszországgal, és nem szándékozik katonákat küldeni Ukrajnába. Szavai szerint a cél nem az, hogy konfliktusokat szítsanak, hanem hogy megerősítsék a védelem képességeit és biztosítsák az ország biztonságát a jövő kihívásaival szemben.

A német politikus kiemelte, hogy az elmúlt évek eseményei és a jelenlegi geopolitikai helyzet világosan megmutatták, mennyire fontos a katonai felkészültség és a védelem megerősítése. Az eszközök modernizációja, a katonai állomány bővítése és a megfelelő pénzügyi források biztosítása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Németország hatékonyan tudjon reagálni a globális kihívásokra.

Pistorius javaslata szerint a sorkatonaság visszaállítása nemcsak a védelem szempontjából lenne előnyös, hanem segítene a fiatalok katonai és állampolgári felelősségérzetének növelésében is. A Bundeswehr modernizációja pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország hadereje lépést tartson a technológiai fejlődéssel és megfeleljen a korszerű hadviselés követelményeinek.

Ezzel párhuzamosan Vlagyimir Putyin orosz elnök nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Szentpéterváron, ahol reagált arra is, hogy a nyugati hatalmak engedélyt adtak arra, hogy oroszországi célpontokat támadjanak az ukránok nyugati fegyverekkel.

Az ukrajnai konfliktus során Oroszország veszteségei jóval alacsonyabbak, mint Ukrajnáé, állította Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Szentpéterváron a külföldi hírügynökségek vezetőivel tartott találkozón. Putyin szerint az ukrán hadsereg havonta körülbelül 50 ezer embert veszít, "visszatéríthetetlen és egészségügyi szempontból". Az elnök úgy véli, hogy az Ukrajnában végrehajtott általános mozgósítás ennek a következménye. Tájékoztatása szerint jelenleg 1348 orosz katona van ukrán fogságban, míg 6465 ukrán katona orosz fogságban.

Putyin hangsúlyozta, hogy a konfliktusban eddig legalább 30 orosz újságíró vesztette életét, és azzal vádolta a kijevi kormányt, hogy halálra kínozta a börtönben Gonzalo Lira amerikai újságírót. Figyelmeztetett, hogy a nyugati országok részvétele az Oroszország elleni csapásokban közvetlen háborút jelent Moszkva számára, és erre Oroszország válaszolni fog. A hosszú hatótávolságú fegyverek Ukrajnába szállítására pedig aszimmetrikus választ helyezett kilátásba.

Az orosz elnök felvetette, hogy ha más országok fegyvereket szállítanak egy háborús övezetbe, amelyekkel Oroszországot támadják, akkor Moszkva miért ne tehetné ugyanezt más régiókban, ahol azoknak az országoknak érzékeny létesítményeit célozhatná meg. Szerinte az ukrán hadsereg önállóan nem képes precíziós rakétákkal támadásokat végrehajtani, és ha az amerikai fegyverszállításokat leállítanák, a konfliktus 2-3 hónapon belül véget érne.

Putyin szerint az Egyesült Államoknak körülbelül egy évre lesz szüksége ahhoz, hogy "megszabaduljon" Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, és előre jelezte, hogy 2025 tavaszáig "megtűrik" majd, de utána lecserélik. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország érdekelt Ukrajna semleges státuszában, és az USA-t Ukrajna nem érdekli igazán, csak a saját globális vezető szerepe. Hozzátette, hogy ha a következő amerikai kormányzat a nemzeti érdekeket tartja szem előtt, akkor változhat Washington hozzáállása Oroszországhoz és az ukrajnai konfliktushoz.

Az amerikai elnökválasztások kapcsán Putyin kijelentette, hogy Oroszország számára mindegy, ki lesz az elnök, Joe Biden vagy Donald Trump, és bármelyikükkel együtt fog dolgozni. Szerinte az amerikai Oroszország-politika nem fog változni a választások után sem. Putyin Bidennel kapcsolatban megjegyezte, hogy ő kiszámítható, régi vágású politikus, míg a Trumppal szembeni vádakat, amelyek szerint Oroszországnak kémkedett, ostobaságnak nevezte. Az elnök úgy véli, hogy Trump üldöztetése és az igazságszolgáltatási rendszer belpolitikai célokra való felhasználása aláássa az USA vélt vezető szerepét a demokráciák között.

Putyin kifejtette, hogy az európai vezetőkkel megoldásokat lehetne találni a problémákra, ha magabiztosabbak lennének és bátorságuk lenne megvédeni a nemzeti érdekeket. Hozzátette, hogy a nyugati döntéshozók szakképzettsége sok kívánnivalót hagy maga után. Az orosz elnök szerint Oroszország nem akarja az euroatlanti szolidaritás felbomlását, de a Nyugat hibát hibára halmoz.

Putyin kijelentette, hogy Oroszország vásárlóerő-paritás alapján a világ négy legnagyobb gazdasága közé került, annak ellenére, hogy a Nyugat a gazdaság aláásását tervezte. Németországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy a német tankok ukrán földön való megjelenése "erkölcsi és etikai sokkot" okozott Oroszországban, és a rakéták Kijevnek való szállítása végleg tönkreteheti az orosz-német kapcsolatokat.

Szerinte Németország soha nem volt teljesen szuverén a második világháború után, és a jelenlegi német vezetés nem védi a német nép érdekeit, valamint mind védelmi, mind információs téren az Egyesült Államoktól függ.

Az orosz-német kapcsolatok megszűnése az energiaágazatban Putyin szerint a német vállalatok versenyképtelenné válásához vezethet, ami súlyos következményekkel járhat egész Európa számára. Moszkva és Peking kapcsolatát mély érdekeken alapulónak nevezte, nem szituatív jellegűnek. Rámutatott, hogy Kína továbbra is Oroszország fő gazdasági partnere, és a kétoldalú kereskedelem meghaladja a várakozásokat. Közölte, hogy a jövőben is tartanak majd közös hadgyakorlatokat, és Moszkvának van mit ajánlania Pekingnek a haditechnika terén.

Putyin hangsúlyozta, hogy az Oroszország és Kína közötti együttműködés elrettentő erő a nemzetközi színtéren és a stabilitás garanciája. Szerinte a nyugati országoknak a siker érdekében integrálódniuk kell Kína gazdaságába, nem pedig akadályozniuk a fejlődését. Az izraeli-palesztin konfliktus kiéleződéséért az Egyesült Államokat tette felelőssé, amely szerinte monopolizálta a helyzet kezelését. Putyin úgy véli, hogy Izrael válasza a Hamász támadásaira nem háború, hanem a gázai lakosság teljes megsemmisítése, és a problémát a kétállami megoldással kell rendezni.

forrás: Portfolio, MTI

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás