promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gusztustalan fotó terjed egy budapesti étteremről, külföldön is ettől hüledeznek: aki látja, azt a hányinger kerülgeti

Gusztustalan fotó terjed egy budapesti étteremről, külföldön is ettől hüledeznek: aki látja, azt a hányinger kerülgeti

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Többen rosszul lettek a fotó láttán, felháborító, hogy ilyen megtörténhet Magyarország fővárosában.

A magyar konyha minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy lassan világhírű: nem csak kis országunk határain belül mozog, hanem egyre több országban ismerik és szeretik meg a nekünk oly ismerős ízeket. Hírét vitték már Amerikába, Japánban még fesztivált is tartottak neki, de Európán belül már a legtöbb helyen azért tudják, hogy mi is az a csirkepaprikás. De ugyanez fordítva is működik: a magyarok is fogékonyak más országok ízeire, így egészen széles paletta áll rendelkezésünkre, ha belevágnánk a nemzetközi gasztrokalandokba. A szerb ételektől kezdve, a vietnámin keresztül kóstolhatunk spanyol, olasz, valódi kínai, de még montenegrói fogásokat is, de a tematikus éttermek mellett a jól ismert junk food-ok is elérhetőek. Bár a gyros nem klasszikusan ez a kategória, mégis a legtöbben gyorskajaként tekintünk rá. Túlzás nélkül szinte minden sarkon belebotlunk egybe, a rendelés és az étel átvétele között pedig nem telik el több két percnél, így tulajdonképpen helytálló a megnevezés.

A gyros egy eredetileg görög étel, azonban a kebab (vagy néven döner) már török, a kettőt pedig sokan keverik. A különbség elvileg annyi, hogy a döner csak bárányhúsból készülhet, addig a gyrosnál már marha, csirke, sertés, vagy bárányhúst is használnak. Ha valaki igazán autentikus gyrost, vagy dönert szeretne enni kis hazánkban, akkor sem kell kétségbeesnie, vannak étteremként funkcionáló helyek, de általánosságában azért ezek a tipikus kis üzletek a jellemzőek, amit köznyelven "gíroszozónak" hívunk és akkor mindenkinek beugrik egy kép a klasszikus vendéglátóipari egységről. Cikkünk témáját éppen egy ilyen adta és bár így is sokszor poén tárgyát képezik ezeknek a helyeknek a higiéniai hiányosságai, ez a fotó minden képzeletet felülmúlt.

Egy budapesti gyrosozónál készült a sajnálatos fénykép, amit megosztunk az olvasóinkkal. A képet nem kell túlmagyarázni: a hús sütésére használt pulton két galamb ácsorog, akik valószínűleg könnyű szerrel az ételbe is bele tudnak enni. Bár sok galamb van a fővárosban, azonban a kritikus, élehetetlen szintet még nem érte el a számuk, ám kétségtelen, hogy a belvárosi egyedek nagyon elszemtelenedtek. Az köztudott, hogy rengeget fertőzést terjesztenek, aminek egy része emberekre is veszélyes. Továbbá egész nap a járdán lépkednek, amin naponta több ezer ember gyalogol végig, így el lehet képzelni, hogy milyen undorító dolgokat visznek fel a sütőlapra, vagy ne adj isten a már oda levágott húsba, ételbe. A kép lehetne önmagában vicces is, viszont az odafigyelés ilyen szintű hiánya bármilyen helynél, ami étellel szolgálja ki az embereket, ijesztő.

Az már csak plusz, hogy a felvétel alatt már a külföldi kommentelők is megjelentek, el lehet képzelni, hogy egy ilyen fotó milyen hírét viszi (az egyébként csodaszép) Budapestnek. A gyomorforgató fotót itt láthatjátok, rengetegen felháborodtak: