promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Fillérekből meg tudsz élni az európai Maldív-szigeten, extra kicsi büdzsével is nyugodtan vágj bele az utazásba - 2. rész

Fillérekből meg tudsz élni az európai Maldív-szigeten, extra kicsi büdzsével is nyugodtan vágj bele az utazásba - 2. rész

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Rengeteg magyar szót hallani ebben a külföldi országban, nem véletlenül.

Folytatjuk az európai Maldív-szigetként emlegetett albániai útibeszámolónkat, most az ottani árakat, költőpénzt vesszük górcső alá. Az emberek fejében kétféle verzió él a nyaralásra szánt pénzekről: vagy kifizeti a szállást és ezzel úgy gondolja, hogy le van tudva a dolog neheze, vagy pedig azt gondolja, hogy inkább bele se vág a dologba, mert több százezer forint is elmehet a kikapcsolódás alatt. Mindkettő hozzáállás hibás: Albánia azonban remek arra a célra is, hogy kialakítsunk egy reális, azonban valóban pénztárca barát megoldást a felhőtlen kikapcsolódásra. A nyaralási költségvetés közel sem csak a szállás kifizetéséből áll, bár sok esetben valóban ez az oroszlánrésze a befektetett pénznek. De azzal is a saját magunk lehetőségeit szabotáljuk, ha azt gondoljuk, hogy vaskos pénzkötegek kellenek ahhoz, hogy elhagyjuk az országot.

Amennyiben albánia kiépített, kifejezetten turistáknak szánt részeit akarod felfedezni, akkor három város ajánlatai között érdemes keresgélned: Ksamil (ezt nevezik európai Bora-Borának és valóban gyönyörű strandjai vannak), Durres és Saranda (melyet pedig az albán riviéraként emlegetnek, jogosan). Ebből számomra Durres még felfedezésre vár, azonban a másik két városról tudok véleményt mondani és bizony: pénzt is költöttem bennük. Milyen árakkal érdemes számolni? Olcsó. Határozottan. Előszőr is, fontos levetkőznünk azt a nézetet, amit gyakran megkaptam ismerősöktől is, amikor az úticélomról meséltem: balkán, át akarnak verni, mindent rád akarnak sózni. Nincs ilyen. Nagyon kedves, jóravaló, magának való népség, nincs erőszakos tukmálás, nem szólítanak le a helyek előtt, nincsenek behívó emberek, nem üvöltöznek rikkancsok kihagyhatatlan ajánlatokkal, egyszerűen csak várják a turistákat. Nem olyan régen szakadt rájuk ez a fajta nagy érdeklődés, így még kicsit asszimilálódniuk kell a turistaparadicsom kifejezéshez, de remekül haladnak vele.

A fővárosuk, Tirana is sok látnivalóval büszkélkedhet, de ezt inkább egy hosszú hétvégén megejtett városlátogatásként javasolnám:

Az éttermekben a kiszolgálás nagyon korrekt és kifejezetten pénztárcabarát. Valóban nagy méretű pizzát 2000-3000 forintos áron ehetünk, de egy étteremben beülve a főutcán is jól tudunk lakni 5000-6000 forintból, ami tartalmaz egy előételt, főételt és innivalót. Ha iszogatni szeretnénk, akkor sem kell kétségbeesi: a söröket 1-2 eurós áron mérik a legtöbb helyen és szinte bárban kedveskednek koktélakciókkal, általában 9 óráig. A parton szervízdíj nélkül a nyugágyhoz hozzák az enni és innivalót, de azért érdemes a pincéreknek nap végén valamiféle összegben is meghálálni a tűző napon tett szolgálatot, azonban ez nem elvárás.

Semmit nem számláznak ki, amit nem fogyasztottál el és semmit nem hoznak ki, amit nem rendeltél. Néha egy kis rágcsát az innivalóhoz, de ez garantáltan grátisz van. Szervízdíj jószerével egyetlen helyen sincsen, így ha elégedettek vagyunk, akkor nyugodtan adjunk borravalót. Az angollal hadilábon állnak, cserébe viszont szívesen veszik, ha kézzel-lábbal is megpróbálod megértetni magad, valahogyan azért mindig megkaptuk, amit kértünk.

A boltban sem kell otthagyni a fél fizetésedet: az élelmiszerek is olcsóak, de eléggé eltér a választék az itthon megszokottól. Jóval kisebb boltokkal operálnak, ahol kisebb a hús, a pék és tejtermék részleg, szóval ha egy jó hazai csirkepaprikást főznél a szálláson, akkor azért gondban leszel.

Egyébként azt javasolnám, hogy a főétkezéseket étteremben ejtsd meg, mert tényleg nem nagy plusz kiadás, cserében több szabadidőd marad. Boltok és vendéglátóhelyek sorban váltják egymást, szóval biztos fogsz találni olyat, ahol szívesen hagysz ott néhány Mátyás királyt. Apropó pénz: elképesztően furcsán váltanak, elfogadják az Eurót és természetesen a helyi pénznemet, a Leket is, azonban van, hogy csak keverten tudnak visszajárót adni, így muszáj megbíznod bennük, mert lehetetlen nyomon követni azt, ahogyan a pénzzel bánnak. Ha mégis megpróbálnánk, akkor a váltás nem bonyolult, 1 Euró 10 Leknek felel meg, szóval viszonylag egyszerű a váltószám.

Többen voltak ott kisgyerekkel, szóval babával is remek lehetőség kilátogatni:

És a végén akkor az összegző matek, mennyi pénzzel érdemes belevágni a kalandba? Napi 10 ezer forint költőpénzzel már remekül elvagy, úgy hogy több helyen is tudtál fogyasztani valamit és még lehet marad is a nap végére.