promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kevés a nyugdíjad? Várj csak míg ezt meglátod - egyes országokban több a nyugdíj, mint egy átlag magyar havi kereset

Kevés a nyugdíjad? Várj csak míg ezt meglátod - egyes országokban több a nyugdíj, mint egy átlag magyar havi kereset

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A helyzet továbbra sem kecsegtető, dermesztő a magyar nyugdíj összege.

Bizonyára kevesen lepődnek meg, ha azt mondjuk, hogy egyes országokban élő nyugdíjasok több nyugdíjat kapnak, mint amennyit egy középosztálybeli magyar állampolgár bármikor is megkereshetne hazánkban egy hónap alatt. Cikkünkben több olyan országot mutatunk be, ahol az idősek sokszorosát kapják annak, mint a mi nyugdíjasaink.

A rangsor az adózás utáni nettó összegeket hasonlítja össze és az állami nyugdíjra összpontosít, amelyet számos országban az első pillérből finanszíroznak. A mai árfolyam szerint egy euró 389,664 forint, tehát kis matekkal könnyen kiszámítható, hogy mennyivel kapnak többet más országokban a szépkorúak, mint idehaza. 

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a havi járandóságok összege nemcsak az EU-ban, de Európában is – derül ki az Euronews Business jelentéséből. Mint kiderült, a vizsgált időszakban a magyar nyugdíj 398 euró volt. Ez az összeg azonban minden szempontból dermesztő. 

Elképesztő a kontraszt a magyar és a külföldi nyugdíjak között

  1. Hollandia: Átlagos nettó nyugdíj - 1 244 euró
  2. Spanyolország: Átlagos nettó nyugdíj - 1 290 euró
  3. Franciaország: Átlagos nettó nyugdíj - 1439 euró
  4. Ausztria: Átlagos nettó nyugdíj - 1 492 euró
  5. Finnország: Átlagos nettó nyugdíj - 1 507 euró
  6. USA: Átlagos nettó nyugdíj - 1 531 euró
  7. Dánia: Átlagos nettó nyugdíj - 1630 euró
  8. Svájc: Átlagos nettó nyugdíj - 1 762 euró
  9. Norvégia: Átlagos nettó nyugdíj - 1 897 euró
  10. Luxembourg: Átlagos nettó nyugdíj - 2 011 euró
     

Egyik szomszédos országunk, Szlovákia az ujszo.com szerint a 23. helyen állna ebben a rangsorban, ugyanis az átlagos öregségi nyugdíj 2023-ban 576 eurót tesz ki náluk.

Máshol magasabb a bizalom szintje

Az Euronews Business erős pozitív korrelációt talált a nyugdíjas évek alatti kényelmes élethez szükséges pénzügyi bizalom szintje és az öregségi nyugdíj havi összege között. Ez a korreláció azt jelzi, hogy a magasabb nyugdíjakkal rendelkező országokban magasabb a bizalom szintje, míg az alacsonyabb nyugdíjösszeggel rendelkező országokban a bizalom inkább csökken.

Felidézik, hogy az Európai Parlament rámutatott az időskori szegénység kockázatára, és számos ajánlást tett az uniós nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának és megfelelőségének megerősítésére. Ám a nyugdíjrendszerek jelentős különbségei miatt kihívást jelent a nemzetközi nyugdíjszintek összehasonlítása, és a számadatok nem feltétlenül tükrözik az egyes országok egyéni öregségi nyugdíjak szintjét vagy megfelelőségét.