promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már a nyugdíjasok is külföldre költöznek, ez az ország vonzza legjobban a kivándorló magyarokat
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Közel ötvenezer külföldön élő nyugdíjasnak utal havonta a Magyar Államkincstár, közülük sokan a gyerekeik után költöztek ki másik országba.

Magyarországon hosszú évek óta jellemző az elvándorlás a munkaképes korú lakosság körében. Sokan próbálnak szerencsét valamelyik nyugatabbra fekvő európai országban, közülük szép számmal akadnak olyanok is, akik megtalálják a számításaikat, letelepednek, családot alapítanak és eszükben sincs már visszatérni. 

Nagyjából tíz évvel ezelőttig Nagy-Britannia számított a legnépszerűbbnek azon országok közül, ahová a magyarok kiköltöztek munkavállalás céljából. A Brexit után ez változott, ám a kiköltözési hajlandóság úgy tűnik, még magasabb lett azóta. 

Rekordméretet öltött a kivándorlás 2023-ban is, egyetlen év alatt 33 700-an vándoroltak ki Magyarországról, ami megdöbbentően magas szám az elmúlt tizennégy év ismeretében. 2010-ben még  7318-an mentek ki az országból, az eddigi csúcs pedig 2015 volt, akkor 32 852-en – derül ki a KSH statisztikájából

A fontosabb célországok még mindig Ausztria, Németország és Nagy-Britannia, de utóbbi népszerűsége 2015 óta csökken. Tavaly már csak 900-an vándoroltak ki a britekhez, miközben a szomszédos osztrákokhoz 15 600-an költöztek ki. 

Új jelenség: már a nyugdíjasok is kiköltöznek?

Lassan, de folyamatosan emelkedik azoknak a száma és aránya, akiknek a Magyar Államkincstár külföldre folyósítja az öregségi nyugdíját, vagy más ellátását. Ennek egyik oka az, hogy a külföldön élő magyarok egy része, pontosan 49 400 fő magyarországi nyugdíjra is jogosult, mert korábban itthon is dolgozott. 

Az adatok alapján azonban egyértelműen látszik, hogy a külföldre irányuló utalások tendenciája meredekebben emelkedik, mint azt a nyugdíjas korba lépő, külföldön élő állampolgárok száma indokolná.

Ausztriába 4971 főnek utalt nyugdíjat a kincstár 2024 januárjában, ez a külföldre utalások 10 százaléka. A MÁK adatai szerint az utalások több mint harmada Németországba megy.

A másik ok, bár erre nyilvános kutatás még nem készült, hogy egyre több nagyszülő dönt úgy, kiköltözik a gyermeke vagy gyermekei után, akik szinte biztosan nem szeretnének már hazatérni. Így a nagymamák, nagypapák is aktívan részt vehetnek az unokák életében. 

A nyugdíjasok ráadásul sokkal mobilabbak, nem köti őket egy adott településhez a munkahelyük, szabadabban mozognak és sokan szeretnek utazni is.

Ám a külföldre költözés igazi előnye a nyugdíjasok számára, hogy így nem szakad szét a család.

A külföldön született magyar állampolgárságú gyermekek aránya hihetetlen tempóban emelkedik. 

2023-ban már mintegy 430 ezer magyar újszülött látta meg a napvilágot valamely másik országban, ez a szám tíz évvel ezelőtt még csak 290 ezer körüli volt. Ez az adat azért is elgondolkodtató, mert a Magyarországon született gyermekek száma évről évre csökken, tavaly 85 200 baba született egész évben.

Forrás: Pénzcentrum

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás