promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felrobbantották Európa legnagyobb földalatti katonai bázisát, pedig egy atomcsapást is ki kellett volna bírnia
Borítókép:  YouTube / Urbex Hungary - elhagyatott helyek nyomában
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A föld alatt egy óriási katonai létesítmény maradványai fekszenek, annak idején irtózatos pénzből építették fel.

Az európai NORAD-nak is hívták a hegy gyomrába épült bázist, amely egyben légitámaszpontként is funkcionált. Az egykori Jugoszláviában, ma Horvátország területén fekvő objektum mostanra csupán több kilométeres kifutójáról ismerhető fel.

Az ötvenes években épített komplexumot csapásbiztosra tervezték, és akkoriban irdatlan pénznek számító, mintegy 6 millió dollárból húzták fel. 1965-re készültek el vele, azonban a 117. vadász regiment csupán 1968-ban vette használatba a bázist.

Ezt követően viszont több mint két évtizedig biztosította a jugoszláv légtér védelmét, több száz katonát, és 31 darab MiG-21-es vadászgépet állomásoztatva a Zeljaván. Később MiG-29-esek is érkeztek a támaszpontra, ám ehhez át kellett alakítani jellegzetes bejáratát.

A bázis környékét több radar is pásztázta, ami a teljes jugoszláv légteret lefedte. Még a véres Délszláv háború kezdetekor is üzemelt, azonban 1992-ben végül mintegy 56 tonna előre telepített robbanószerrel teljesen lerombolta a Jugoszláv Néphadsereg, hogy ne kerülhessen ellenséges kézre.

A detonáció olyan erős volt, hogy a közeli városban is érezték a szeizmikus hatását, a helyiek beszámolója szerint pedig legalább fél évig füstölt a támaszpont környéke. A pusztítás nem csupán anyagi, de súlyos ökológiai károkat is okozott, arról nem is beszélve, hogy teljesen használhatatlanná vált a bázis.

A Zeljava akár 30 napig is képes lett volna biztosítani 1000 ember életben maradását, akkor is, ha a környéken egy 20 kilotonnás atombombát dobtak volna le. A több kilométeres alagútrendszer jövője a mai napig kérdéses, ráadásul a horvátok és a bosnyákok osztozkodnak rajta – Boszniában továbbra is fegyveres katonák őrzik a bejáratát.

A túloldalról azonban saját felelősségre bárki bemehet, azonban érdemes nagyon körültekintőnek lenni, hiszen a környéket aláaknázták, a mentesítés pedig messze nem volt teljes. Néhány bátor magyar kalandor pár éve bejárta a bázist, videót is készítettek a helyszínen:

Forrás: Urbex Hungary blog

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás