promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zelenszkij 4 méregdrága dolgot követel a világtól, szerinte ezekkel nyerhetné meg végre a háborút
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ pénze nem elég a háborús gépezet finanszírozásához. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ambiciózus „bevásárlólistája” egyre nagyobb figyelmet kap, különösen az amerikai segélyek megindulása után. A Portfolio elemzése szerint, miután Ukrajna feltöltötte lőszerkészleteit, a következő lépés új fegyvertípusok beszerzése lehet, ami jelentős hatással lehet a konfliktusra.

A lap kiemeli, hogy Ukrajna már eddig is kapott modern fegyvereket, de most újabb és még fejlettebb eszközök kerülhetnek a célkeresztbe.

Zelenszkij már korábban is jelezte igényét F-16-os vadászgépekre, de most más típusokat is szeretne megszerezni:

  • Panavia Tornado: Ezek a brit-olasz-német közös fejlesztésű gépek jelenleg gyakran roncstelepeken végzik vagy harmadik világbeli országok használják őket.
  • Eurofighter Typhoon: Ezek a vadászbombázók modernebbek, mint az F-16-osok, és az F-16-osok leváltására tervezték őket.
  • Jas 39 Gripen: A svéd gyártmányú gépek is a listán szerepelnek, bár az ukrán pilótákat még nem kezdték el kiképezni rájuk.
  • F-35 Lightning II: Az amerikai csúcstechnológiás vadászgépek is kívánságlistán vannak, bár ezek beszerzése sokkal valószínűtlenebb.

F-35 vadászgép

A Portfolio szerint Kijev előbb-utóbb hozzá fog jutni az F-16-osokhoz, amelyek sokoldalúak és relatíve olcsók. Az ötödik generációs F-35-ösök beszerzése azonban kevésbé valószínű, mivel Washington nem szeretné, hogy ezek a gépek orosz kézbe kerüljenek.

Ukrajna már kapott NATO-harckocsikat, köztük Abramsokat, Leopard 2-eseket és Challenger 2-eseket. A francia Leclerc harckocsik viszont eddig kimaradtak a támogatásból, és ez valószínűleg nem is változik. Az AMX-30 nevű elődjeiket akár el is küldhetnék, de ezek az orosz T-72-esekkel szemben sem jelentenének komoly fenyegetést.

A német Taurus KEPD-350 robotrepülőgépek is érdeklik az ukránokat. Ezek a fegyverek akár 500 kilométeres mélységben is képesek csapást mérni Oroszország területén belül, ami jelentős stratégiai előnyt jelentene. A Taurus rakéták Moszkvát is elérhetik, alacsonyan repülve és zavarórendszerekkel felszerelve, így nehéz lenne őket elfogni.

Zelenszkij és csapata gyakran hangsúlyozta a drónok fontosságát, különösen a török Bayraktar drónokét, amelyek nagy hasznot hoztak a harcokban. Az ukránok azonban az amerikai MQ-1 Predator és MQ-9 Reaper drónokra is áhítoznak. Az előbbi Hellfire levegő-föld rakétákkal van felszerelve, míg az utóbbi okosbombák szállítására is alkalmas, nagyobb terhelhetőséggel és hatótávolsággal rendelkezik.

Bár az igénytelenebb török eszközök után a drágább és technológiailag fejlettebb amerikai drónok beszerzése komoly előnyöket hozhat, kérdéses, hogy az orosz elhárítás milyen mértékben tudja ellensúlyozni ezt a technológiai előnyt.

A fenti beszerzések jelentősen növelhetik Ukrajna katonai kapacitását, de mindezek megvalósítása még sok kihívással jár. Az ukrán elnök ambiciózus tervei azonban világosan mutatják, hogy Kijev továbbra is elkötelezett a modernizáció és a védelem megerősítése mellett.

forrás: Portfolio

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás